Friends of the Earth fördömer Vattenfallaffären

Pressmeddelande 2016-07-02
Världens största gröna gräsrotsorganisation, Friends of the Earth, fördömer det svenska beslutet att godkänna Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland.
Hur kollektivet av folkvalda politiker kan komma fram till något sådant är för oss en gåta. Det är ett svek av historiska proportioner.
– Det här kan ha varit Sveriges bästa chans någonsin att bidra till att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Nu säljs den chansen istället till ett riskkapitalbolag med mycket tveksamt rykte och som just nu är föremål för polisutredning, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden.
– Köparen EPH har en historik av ansvarslöshet och av att sätta vinstintresset före både samhälle och miljö. Det tyska kolet borde stanna i marken, lika mycket som de hem som ödeläggs när dagbrotten breder ut sig borde få stanna där de står, säger Josef Patočka från Friends of the Earth Czech Republic.
Den av svenska politiker så åtrådda bilden av Sverige som föregångsland i miljö- och mänskliga rättighetsfrågor är nu för evigt skadad av den rödgröna regeringen. Inte bara ekar Vattenfallaffären av Sveriges likgiltighet inför det globala klimatet – nästan samtidigt stänger landet sina gränser för flyktingar, i direkt strid med antagna FN-konventioner.
– Den svenska regeringen har just utdelat två hårda slag mot allt var klimaträttvisa heter. Genom att sälja Vattenfalls brunkol i Tyskland har den både sålt sin egen anständighet och visat upp en total ignorans inför den klimatkatastrof som vi är på väg mot. Samtidigt har de genom att smälla igen dörren för asylsökanden bidragit till att offra miljoner människors liv – människor som nu hänvisas tillbaka till krig och naturkatastrofer, säger Dipti Bhatnagar, Climate Justice and Energy Coordinator på Friends of the Earth International.
Kampen mot kolkraften flyttas nu till Tyskland, och Friends of the Earth kommer att fortsätta den där. Sverige behöver inte bry sig längre, så längre klimatkatastrofer och krig kan hållas på behörigt avstånd. Men varje gång en representant för Sveriges riksdag eller regering hävdar att Sverige tar ansvar för miljö eller mänskliga rättigheter, ska vi påminna om vilka ansvar det var som inte togs.
 

Kontakt

Pelle Hällje, pressansvarig Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden, 0763-915512

Scroll to Top