Frihandelsavtalet mellan EU och USA en viktig fråga inför riksdagsvalet

Höstens riksdagsval närmar sig och frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA är en av de viktigaste frågorna som just nu förhandlas bakom stängda dörrar i Bryssel. Jordens Vänner kommer lyfta miljö och rättvisefrågor inför valet och en viktigt del i det arbetet kommer att vara att informera om riskerna med TTIP avtalet. Detta samtidigt som både vårt europeiska nätverk Jordens Vänner Europa och Jordens Vänner USA aktivt arbetar mot frihandsavtalet TTIP.

Frihandelsavtalet Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, är såväl ett demokrati- som miljöhot. Avtalet kan leda till att EU tvingas öppna upp för genmodifierade grödor och hormoner i livsmedel. Det kan även påverka klimatarbetet inom EU genom ökad fracking och import av olja och naturgas från USA.

Detta samtidigt som det saknas en öppenhet kring vad avtalet egentligen innebär. Avtalet är även ett demokratihot genom att frihandel och storföretagens vinster riskerar att sättas före konsument- och miljöskydd och enskilda länders demokratiskt fattade beslut. Företag kan även stämma enskilda stater om deras investeringsvinster hotas av miljölagstiftning och andra former av demokratiskt fattade beslut.
Avtalet är en av de frågor som nätverket Global rättvisa nu lyft fram i sitt valkompass. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ säger nej till TTIP-avtalet, medan alla allianspartier svarade ja i enkäten. Socialdemokraterna vacklar i frågan.
Tidigare nyheter om TTIP
Stoppa hemlighetsmakeriet kring handelsavtalet TTIP kräver Europeiska ombudsmannen
Vattenfalls miljardsstämningar & riskerna med frihandelseavtalet TTIP
TTIP riskerar leda till ökad fracking
Tidigare pressmeddelande om TTIP
Klimatskandal inför EU valet: Handelsavtalet TTIP öppnar upp för mer fossila bränslen
Delta och stöd Jordens Vänners arbete
Engagera dig i Jordens Vänner
Bli medlem i Jordens Vänner
Foto: FoEE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top