Jordens Vänner bjuder nu in till samarbete för att ordna en tredagarskonferens i Göteborg 18-20 maj med internationellt deltagande under rubriken:
Fyrtio år av engagemang: Global rättvisa nu! Fira – Stå emot – Ställ om – För miljörättvisa!
I juni har det gått 20 år sedan Riokonferensen och 40 år sedan Stockholmskonferensen. Miljöfrågorna har ändrat skepnad och olika frågor har varit heta under dessa decennier. För vår del har vi alltid/ofta försökt koppla samman miljöfrågorna med rättvise- och demokratifrågor.
”Väckelsefasen” är på många sätt över, dvs det är inte längre många som inte erkänner att det finns allvarliga miljöproblem, som mänskligheten har orsakat. Det är inte erkännandet från regeringar, stora företag, organisationer som fattas. I ord tycks vi vara överens om nödvändigheten av behovet av omställning till ett hållbart samhälle. Regeringar möts i FN-regi på möte efter möte. På en del områden med påtagliga resultat som i frågan om åtgärder mot ozonhålet. Men den totala miljöbelastningen ökar med artutrotning, vattenbrist och global uppvärmning. Utan folkligt engagemang och tryck kommer de aldrig fatta nödvändiga beslut.
Programinnehållet i grova drag:
Fredagen 18 maj
Vad har vi lärt oss?
Folkrörelseorganisationer delar sina erfarenheter av den globala miljö och rättvisepolitiken med jämförelser mellan FN konferenserna i Stockholm 1972, Rio 1992 och Köpenhamn 2009 samt olika miljö- och rättviseaktioner i olika aktionsvågor under fyra decennier.
Lördagen 19 maj
Dialog Rio+20 – Stockholm+40
Forskare, politiska partier och organisationer ger sina analyser av utvecklingen: Vad behövs, vilka strategier har prövats, hur har det gått, vad är det som hindrar?
Söndagen 20 maj
Vad gör vi för att lösa klimat, miljö och samhällsproblemen idag? Vad menar vi konkret med att ändra systemet inte klimatet?
Mer information om Rio+20 – Stockholm+40 och allmänt om sakfrågor och folkrörelsers förberedelser inför Rio+20 finns samlat på:
http://openfsm.net/projects/
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop