Gamar utnyttjar krisdrabbade länder

Det finns en särskild affärsnisch inom det globala finansiella systemet dit få “respektabla” kapitalister söker sig. Men likväl finns företag, så kallade asgamar (engelskans vulture funds), som inte håller sig för fina för att låta skuldpiskan vina över de fattigaste och mest krigshärjade av världens länder.
Verklighetens gamar är betydligt vackrare än finansvärldens. Foto: Rainer Hungershausen/flickr.com/Creative commons
Publicerad i Miljötidningen 1/2012

 
Det handlar om företag som specialiserat sig på att köpa upp lågt värderade skulder från länder i kris. Det kan vara utblottade länder utan betalningsförmåga, krigsdrabbade länder som Demokratiska republiken Kongo, eller länder i tillfällig kris som Argentina 2001 då landet gick bankrutt.
Sedan ligger företagen och ruvar på dessa skulder i år efter år, cirklar varv på varv över sitt byte. När freden återvänder, biståndspengar strömmar in och länderna börjar få till något som liknar ekonomisk utveckling är tiden mogen. Då kräver företagen återbetalning av de tidigare värdelösa skuldbreven plus ränta. Skulderna kan ha legat i 30 år och samlat ränta.
Brittiska Guardian skrev i slutet av 2011 om flera rättegångar där gamföretag krävde in pengar. I ett av de mest graverande exemplen har ett amerikanskt företag, FG Hemisphere, kommit över en skuldsedel från Zaire till tidigare Jugoslavien från 1979 värderad till 37 miljoner dollar. Affärsmannen köpte skuldväxeln i Bosnien 2003, via dåvarande premiärministern Nedzad Brankovic och betalade tre miljoner dollar för den. Nyligen tilldömdes Demokratiska republiken Kongo, världens näst fattigaste land, att betala 100 miljoner dollar till affärsmannen av en domstol i Jersey. Detta bara ett halvår efter att landet erhållit skuldavskrivning genom IMF och Världsbanken.
Skatteparadisen hjälper gamarna
Enligt Världsbanken har 26 gamföretag redan lyckats få igenom krav på sammanlagt en miljard dollar från världens fattigaste länder. En tredjedel av världens fattigaste länder som genomgår skuldavskrivningsprogram är föremål för gamföretagens stämningsansökningar.
De flesta av världens länder lånar inte ut sina domstolar till den här typen av krav, men just skatteparadiset Jersey och Brittiska Jungfruöarna har har blivit ett centrum. Där väntar 22 gamföretag på att få igenom krav värda sammanlagt 1,3 miljarder dollar.
Jubilee kampanjar mot Jersey
En brittisk kampanj pågår för att tvinga Jersey att ändra sin lagstiftning så att gamföretags anspråk inte behandlas i landets domstolar. www.jubileedebtcampaign.org.uk/vultureaction
Även FN:s oberoende expert på skulder och mänskliga rättigheter har krävt att Jersey ändrar sin lagstiftning.
Occupy Wall Street har vid flera tillfällen, tillsamans med Friends of Congo, protesterat utanför Peter Grossmans hem, FG Hemispheres ägare, i Brooklyn, New York. Närmare bestämt från varje söndag från januari till mars i år.
Emil Schön

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top