Avveckla eller utveckla?
Så lyder temat för årets regionala företagarforum som snart äger rum i Sandviken. Hit kommer näringsliv och offentliga figurer för att nätverka, av alla annonser att döma, under industrisamhällets gamla honnörsord och utslitna mantra: tillväxt och utveckling.
Text och foto: Nette Enström och Johan Jäderström, Urbergsgruppen Gävleborg.
Hösten 2013 och en hållbar samhällsomställning känns mer avlägsen än någonsin för Gävleborg. Trots att kommunerna marknadsför sig med fina ord om miljö och hållbar utveckling visar nya rapporter att endast fem av tolv miljömål kan nås till år 2020. Trots vackra ord om hänsyn till kommande generationer finns, bland annat, ett nytt och överhängande hot om gruvdrift vid Storsjön.
”Avveckla eller utveckla” ekar som ett ultimatum, ett hot, i vår glesbygd. Ty i Gävleborg finns ingen offentlig debatt eller politiska initiativ för en hållbar omställning. När sysselsättning diskuteras är det mot svart statistik av hög arbetslöshet och hot om industrier som varslar, lägger ner och drar. Sällan eller aldrig handlar de offentliga samtalen om möjligheterna eller ens viljan att skapa en för människor och natur bättre arbetsmarknad, en hållbar värld.
Urbergsgruppen Gävleborg vill ändra på det. Vi vägrar tro att det är de gamla industrierna och bakåtsträvande gruvprojekt som är framtiden. Och vi är inte idealister, utan vi tänker också på sysselsättningen. Vi välkomnar de gröna jobben som tar oss till – och inte ifrån oss – framtiden. Vi ser framför oss nya arbetstillfällen i hållbara näringar som turism, friluftsliv och ekologisk matproduktion.
”Avveckla eller utveckla?” är en frågeställning som utgår från en svartvit industriell samhällssyn. Verkligheten är inte svartvit, men i stort behov av förändring.
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop
http://urbergsgruppen.se