Genmanipulerade fröer förorenar naturliga åkrar

Företaget Monsanto som skapade den första genmanipulerade grödan kommer den 16 oktober att få ta emot jordbrukets nobelpris för sin upptäckt. Bönder och markägare protesterar – de genmanipulerade fröerna förorenar de naturliga grödorna och leder till ekonomiska kriser.
 

 
Under 90-talet började Monsanto genmanipulera grödor. En av anledningarna till detta var för att få grödorna motståndskraftiga mot deras eget bekämpningsmedel, Round Up. Bekämpningsmedlets aktiva ingrediens är glyfosat. Vid en undersökning i arton av europas länder visade det sig att över fyrtio procent av de undersökta hade spår av glyfosat i urinen. Glyfosaten visade sig komma från maten.
De patenterade fröna har orsakat problem då de med hjälp av djur, bin, vind och transport sprids till åkrar utan genmanipulerade grödor. Där blandar de sig med de naturliga grödorna, korsförökar sig, och sprids snabbt.
Jordbrukare protesterar och säger att det nu är svårt att odla naturliga grödor då de genmanipulerade fröna tar över och lätt sprids till andra åkrar. De får kasta hela skördar på grund av att de naturliga grödorna har förorenats med bekämpningsmedlet Round Up eller genmanipulerade frön.
Monsantos patenterade fröer får bara odlas av de som har skrivit under ett avtal och betalat en ersättning till Monsanto. I avtalet lovar bönderna att köpa nya fröer varje år. De genmanipulerade fröerna får inte sparas och odlas ett annat år.
Monsanto kritiseras för att ha stämt flera jordbrukare då de enligt Monsanto stulit de patenterade fröernas gener. Detta ska ha skett då frön av misstag spridit sig till jordbrukarnas marker och där förökat sig. Att stämningar för att fröer av misstag har kommit in på en organisk åkermark ska ha skett nekar företaget till. De har nu lovat att inte stämma bönder som av misstag fått spår av genmanipulerade frön i sin åker.
I Indien har Monsantos patenterade frön har kopplats till självmord hos bönder. De frön Monsanto säljer har inte klarat av det indiska klimatet och lämnat bönderna utan skörd. Även i Indien har genmanipulerade frön spridit sig till naturliga åkrar och där förstört skördarna.
Eftersom bönderna enligt avtalet måste köpa nya fröer varje år har detta blivit en skuldfälla för Indiens bönder. Värst drabbade är bomullsbönderna. Genmanipulerade bomullsfrön är betydligt dyrare än de traditionella fröer som tidigare odlades och bönderna har fått stora skulder. Monsanto kontrollerar nästan hela den indiska bomullsmarknaden och de flesta självmord sker i bomullsbältet, nu även kallt självmordsbältet.
 
Fredagen den 11 oktober kommer Jordens Vänner att delta på Kulturnatta i Göteborg. Under kvällen kommer Jordens Vänner att uppmärksamma och hylla våra fröer, groddar och lökar samt slå ett slag för det fria fröet.
Jordens Vänner kommer att tillsammans med andra miljö- och omställningsorgansiationer vara på plats med fröer, odlingstips och annat smått och gott utanför Viktoriahuset (Hagabion).
För att evenemanget ska bli riktigt lyckat behöver vi din hjälp. Kan du vara med och hjälpa till några timmar mellan ca 17.30 – 22.00 på fredag den 11 oktober? Hör då av dig till Sofia Hedström, sofia.hedstrom@jordensvanner.se, så fort som möjligt. Välkommen!
 
Text: Madeleine Sturelind

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top