Genombrott i Lycksele för hållbart skogsbruk

Skogsägaren Harald Holmberg i Lycksele har friats av tingsrätten och är inte längre misstänkt för brott mot skogsvårdslagen för att han vägrar kalhugga. Den 16 juli meddelade Lycksele tingsrätt att åtalet mot honom ogillas.
Domslutet i Lycksele tingsrätt kan innebära en revolution för den svenska skogen.
Foto: Lars-Erik Jonsson /flickr/creativecommons

 
Skogsstyrelsen i Lycksele hade anmält Harald Holmberg för att han vägrat kalhugga sin skog, elva hektar mellan Lycksele och Vilhelmina. Han åtalades för brott mot skogsvårdslagen. Skälet var att Holmberg under en avverkning 2008 endast högg de grövre träden: kontinuitetsskogsbruk.
Därmed kom han under skogsstyrelsens så kallade paragraf 10-kurva, en gräns som anger hur mycket träd man måste spara efter en avverkning för att inte tvingas kalhugga. I klartext betyder kurvan att man knappt kan hugga några träd eller måste kalhugga alltihop.
Redan i maj 2011 lade åklagaren ner åtalet, men hovrätten menade att åtalspunkterna måste prövas. När så gjordes av tingsrätten i Lycksele friades Holmberg. Han tilldöms också 40 000 kronor i ersättning för sina rättegångskostnader. Det är ett prejudicerande fall som visar att det inte är ett brott att låta bli att kalhugga även när virkesförrådet i skogen är lågt.
Tidigare hade både länsrätten och kammarrätten gett skogsstyrelsen rätt gentemot Holmberg. Regeringsrätten har ännu inte tagit upp fallet. Om den gör det och går på Lycksele tingsrätts linje så har en verklig revolution inträffat i svenskt skogsbruk.
Emil Schön 

Miljotidningen@twitter.com

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top