I USA ökar greenwash lavinartat, visar en ny studie. Även i Sverige växer antalet anmälningar mot den falska marknadsföringen.
Text: Mikaela Nordin
Antalet produkter som marknadsförs med miljöargument ökat lavinartat på USA-marknaden enligt en rapport från miljöforskningsinstitutet Worldwatch Institute. Där vilseledande marknadsföringen, green wash, har blivit så omfattande att den federala handelskommissionen nu skärpt regelverket för att kunna ta till tvångsåtgärder mot grönmålningen.
Även här i Sverige verkar fenomenet green wash öka. Antalet anmälningar mot företag för vilseledande marknadsföring med miljöargument ökar kraftigt. Jämfört med perioden 2007-2009 gjordes 150 procent fler anmälningar under perioden 2010-2012. Många av anmälningarna riktar sig mot elbolag och gäller vilseledande marknadsföring av påstått miljövänlig el. Även anmälningar mot biltillverkare som marknadsför sina bilar som miljövänliga är vanligt. Men anmälningarna gäller även allt från tändbriketter till hundbajspåsar, skriver DagensETC
Återkommande ord i marknadsföring är ekologisk, hållbar, miljövänlig, grön, utsläppsfri, koldioxidfri, och klimatneutral. Näringsidkaren måste, enligt Marknadsföringslagen, kunna styrka på vilket sätt produkten belastar miljön väsentligt mindre än andra produkter inom samma produktkategori.
– Begreppen som sådana är inte förbjudna men då de används i marknadsföringen måste de kunna styrkas med fakta, exempelvis genom provtagningar och tester utförda med beprövade vetenskapliga testmetoder, säger Ulf Stefansson, jurist på Konsumentverket, till DagensETC.
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop