Greenpeace fartyg bordat och aktivister gripna under protester mot borrning i Arktis

Efter aktioner mot det ryska oljebolaget Gazprom har cirka 30 personer från organisationen Greenpeace arresterats av den ryska kustbevakningen. Gripandet av aktivisterna har orsakat stora protester och Greenpeace kräver nu att deras aktivister ska släppas fria och att deras fartyg Arctic Sunrise ska frisläppas.
 
 

 
Den 18 september 2013 försökte aktivister från Greenpeace borda det ryska oljebolaget Gazproms oljeplattform i Arktis. Gazprom är ett ryskt statligt företag vars mål att starta den första havsbaserade oljeproduktionen i Arktis.
Två av de aktivister som försökte borda oljeplattformen blev gripna av ryska kustvakten och fördes i land. Enligt aktivister på fartyget Arctic Sunrise ska kustvakten ha skjutit varningsskott under bordningen och hotat med att öppna eld mot fartyget om inte Arctic Sunrise omedelbart lämnade området.
Arctic Sunrise fortsatte att cirkulera Petjorahavet cirka tre nautiska mil från Gazproms oljeplattform och blev, den 19 september 2013, bordade av den ryska kustbevakningen. Kustbevakningen firade sig ner med rep från en helikopter till helikopterplattan på Arctic Sunrise.
På fartyget arresterade kustbevakningen besättningen på cirka 30 personer. Enligt de aktivister som hann låsa in sig i ett radiorum tvingades den övriga besättningen ner på knä under vapenhot. Kustbevakningen bröt sig  sedan även in i radiorummet och grep de tre aktivister som var där.
Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige, säger att den enda förklaring till varför deras aktivister har gripits har kommit från det ryska utrikesdepartementet. De säger att Greenpeace aktioner utgör ett hot mot säkerheten och miljön i Arktis. Enligt Greenpeace befann sig deras fartyg på internationellt vatten då bordningen skedde vilket gör kustbevakningens gripande olagligt.
Under den 20 september genomfördes protester i 17 länder för att frige de aktivister som tillfångatagits. I Sverige skedde protesterna utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Annika Jacobson lämnade under protesterna över ett brev från Greenpeace till den ryska ambassaden där de kräver att deras aktivister frias och att Arctic Sunrise frisläpps.
Arctic Sunrise befinner sig nu i Murmansk, Ryssland, där det hålls fast av de ryska myndigheterna. Gisslan har idag kvarhållits av de ryska myndigheterna i över fyra dagar utan att få juridiskt eller konsulärt stöd.
– Vi kräver att aktivisterna omedelbart ska friges. Deras protest mot den arktiska oljeborrningen var fredlig. Men den ryska kustbevakningens bordning av vårt skepp, som skedde på internationellt vatten, var olaglig, säger Annika Jacobson.
Ryska utredare säger att de aktivister som försökte borda oljeplattformen kommer att anklagas för sjöröveri.
 
Text: Madeleine Sturelind
Foto: © Denis Sinyakov / Greenpeace

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top