Greenwashpriser i tre olika kategorier delas ut av Friends of the Earth France

Den 19 november delar den franska grenen av Friends of the Earth i sammarbete med Peuples Solidaires för sjätte året i rad ut ”Pinocchio awards” till de företag som använder sig av greenwash som en del av sin marknadsföring. Priserna uppmärksammar samhället på att det företaget säger sig göra för hållbar och social utveckling inte alltid stämmer överens med vad de verkligen gör.
 

 
Nio företag har nominerats i tre olika kategorier:
Greener than green delas ut till det företag som har använt sig av den mest kränkande och missledande kommunikationskampanjen. Nominerade i kategorin är: Areva och dess gruvmuseum Urêka, Air France och dess klimatkompensation i Madagascar och BNP Paribas och deras forskning om klimatförändringar.
Dirty hands, full wallet delas ut till det företag som har den mörkaste politiken finansiellt (till exempel skatteflykt) i form av lobbyverksamhet eller aktiviteter i sin leverantörskedja. Nominerade i kategorin är: Auchans och Rana Plazas fabrikskollaps i Bangladesh, Apples och Bangkas tenngruva i Indonesien, Alstom och dammarna i Belo Monte och Rio Madeira i Brasilien.
One for all and all for me! delas ut till det företag som har den mest aggressiva politiken när det kommer till anslag och utnyttjande eller förstörelse av naturresurser. Nominerade i kategorin är: Totals utvinning av skiffergas i Argentina, Veolia och privatiseringen av vattnet i Indien och företaget Société Générale och deras kolgruva Alpha kol i Australien.
– Från utnyttjande av arbetstagare till beslagtagning av befolkningens naturresurser, förutom miljöskador får företagens verksamheter även andra katastrofala följder. Pinocchio Awards ifrågasätter deras ansvar och påminner folkvalda tjänstemän och regeringen att det är dags att reglera verksamheten för dessa bolag, säger Fanny Gallois, kampanjsansvarig på Peuples Solidaires.
Juliette Renaud, talesman för företagsansvar på Les Amis de la Terre (Friends of the Earth France), säger:
– Franska ministrar har erkänt behovet av att se det juridiska ansvar de multinationella moderbolagen har för skador orsakade av deras dotterbolag och underleverantörer. Åtgärder har nu tagits genom att inrätta en rättsligt bindande ram och sätta stopp för företagens ansvarsfrihet. Medborgare från alla kontinenter påverkas av de nominerade företagen i Pinocchio Awards och alla bör få möjlighet till samma rättigheter och rättvisa.
 
Det går att rösta på de nominerade företaget på www.prix-pinocchio.org.
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top