Gröna, sköna, appar

Håll koll på elförbrukningen, köp rätt matvaror, rapportera om nedskräpning och bidra till hållbar utveckling. Här är apparna som hjälper dig att bli miljövänligare!
 

 
ELIQ
Men den här appen kan man följa din elförbrukning i realtid. Den är helt oberoende av el-leverantör. Genom att aktivera notiser vid förändringar kan du få ett meddelande när någonting oväntat händer – exempelvis vid ovanligt låg yttertemperatur eller hög elförbrukning.
Lånis
En app som fortfarande är under uppbyggnad och släpps senare i år. Med den kommer du enkelt kunna låna och låna ut saker till sina vänner och personer i grannskapet. Syftet är att minska ditt ekologiska fotavtryck.
Naturskyddsföreningen
Var du än befinner dig – i mataffären, vid fiskdisken, i klädbutiken eller hemma, så har du tillgång till hundratals råd och tips. Handla och laga smartare mat, minska din klimatpåverkan, undvik hotade fiskarter och hitta produkter som är snällare mot människor och natur.
Lämna papper
Så fort du startar appen visar den automatiskt var närmsta allmänna återvinning finns. Appen fungerar även om du befinner dig utomlands.
Fiskkoll
Med Fiskkoll kan du hålla koll på vilka fiskar som är okej att äta ur hållbarhetssynunkt och hotade arter som bör undvikaa. Listan är hämtad från Världsnaturfonden WWF:s konsumentguide för fisk.
Shopgun
Scanna av varor direkt i butiken och få reda vad som döljer sig bakom streckkoden. Under rubrikerna Miljö, Hälsa, Etik och Visste du att får du information om varans ingredienser och om företaget bakom.
Skeptical Science
Bemöt klimatskeptikerna med fakta, ge dem svar på tal när de exempelvis menar att Arktis smälter för att solen blir varmare. Eller lär dig mer om klimatpåverkan själv.
Green Travel Choice
Beräkna koldioxidutsläppen för olika resor och sök på alternativa resvägar.  Du kan även fylla i dina resor och få din totala utsläppsmängd beräknad.
Green Dictionary
Ett uppslagsverk med ord som inom med miljö och miljöpåverkan. Appen är på engelska. Totalt finns närmare 700 ord och förklaringar.
Gårdsbutiker
Hitta runt 900 gårdsbutiker där du kan köpa närodlade och lokalproducerade livsmedel. Här Du får upp en karta, bilder och presentationer för respektive gårdsbutik. Du kan antingen själv välja vilket område du vill söka i, eller utgå från platsen du befinner dig på.
Sky Weather
Fotografera himlen med din mobiltelefon och skicka in den till din lokala väderobservation.. I retur får du en prognos för platsen du befinner dig på. Appen är skapad i samarbete med KTH i Stockholm och syftet med appen är att dina bilder ska bidra till hållbar utveckling och trovärdigare väderprognoser.
Håll Sverige rent
Rapportera om nedskräpning i din omgivning. Allt från olaglig kastning av sopor till båtvrak och skrotbilar som ingen flyttar på. Du tar en bild på skräpet, ger en kort beskrivning och skickar till Håll Sverige rent. De använder sedan informationen till att kartlägga nedskräpningen i landet.
Text: Mikaela Nordin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top