Hälsofördelar med nya spisar

Altropico jobbar tillsammans med den amerikanska organisationen Green Empowerment med programmet “cocinas mejoradas” (förbättrade spisar) och har i provinsen Carchi installerat 400 spisar. Programmet finansieras delvis av familjerna själva (50 USD), och resten (230 USD) finansieras av Altropico och “La Junta” (styrelsen) i Carchi.

Spisarna installerades vid olika tillfällen och Altropico ville följa upp hur de fungerat. Därför åkte vi ut till fyra byar i provinsen och gjorde en utvärdering. Vi skulle även intervjua personer om hur de ansåg att de nya spisarna påverkat deras hälsa.

Under två dagar, i fyra olika byar, i och runt San Juan de Lachas, genomförde vi intervjuerna för utvärderingen. Innan vi lämnade Quito läste vi på om ämnet och utformade en intervjuguide. Jefferson Valencia från Altropico gjorde oss sällskap på resan och hjälpte oss att lokalisera familjer med spis, som vi kunde intervjua. Då han själv är från byn Gualchan känner han till området och människorna, vilket hjälpte oss mycket.

En av fördelarna med de nya spisarna är att de släpper ut mindre rök, vilket innebär förbättrad hälsa för familjerna. En annan fördel är att de nya spisarna kräver mindre ved, vilket innebär att familjerna kan spara pengar på att inte behöva köpa lika mycket ved som innan. De flesta familjer har även en gasspis som de också använder, vilket gjorde det svårt att se något direkt samband mellan de nya spisarna och familjernas hälsa. De flesta använder den nya spisen när de ska laga mat som tar längre tid att tillaga och gasspisen när de ska laga enklare rätter. Många av de vi intervjuade sa även att maten smakar bättre när den tillagats med en vedeldad spis.

Ett problem var att spisarna hos ett antal familjer inte var färdigställda eller var dåligt konstruerade. I vissa fall hade det till exempel inte gjorts något hål i taket för skorstenen så all rök stannade runt spisen i stället för att ledas bort, vilket gjort att hälsofördelarna gått förlorade. Hur som helst så var de som hade en ny fungerande spis väldigt nöjda och ansåg att de andades in mindre rök och kunde spara pengar på ved.

Malin Johnsson och Sahra Broms

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top