Handlingskraftig Lotta lär om mat

Det är en riktigt bra barnbok som med hjälp av en mycket spännande historia ger barn nyttig kunskap om mat, varför och vad man ska äta för att må bra. 
 
 
 
Recension: Lotta-Lotta och det stora matkalaset, Eva Ohlsson Brandsma och Agneta Nordin, Gong Gong Förlag, 2006

 
Boken består av två delar, den första är själva berättelsen och den andra är en faktadel om mat, hälsa och miljö. I berättelsen vävs dessa matnyttiga fakta in naturligt i ett miljötänkande som finns som en stark underton hela boken igenom.
Det handlar om tioåriga Lotta-Lotta och hennes kompis Sander som vill bjuda hemlöse Bertilsson på kalas och uppfylla hans högsta önskan – att få se en riktig cirkus. Turligt nog ska det ordnas matkalas i deras hus och som av en händelse så springer de på en övergiven cirkusdirektör. Hans cirkussällskap har rymt ifrån honom eftersom de inte vill äta bara chips, som han envisas med att ha som frukost, lunch och middag. Barnen ger sig ut på jakt efter hans vänner och får cirkusdirektören att lova att de ska uppträda på matkalaset, bara de hittar hans sällskap. Under resans gång får de lära sig varför närproducerad mat och ekologiskt framställt är bättre. Präktigt kan tyckas men det blir det faktiskt aldrig.
Faktadelen av boken funkar säkerligen utmärkt som underlag för vuxna, lärare och föräldrar som vill prata om mat och matens påverkan på vårt liv och vår miljö.
Anna Fribergers illustrationer är rent ut sagt fantastiska och stämningen i boken är magisk. Lotta-Lotta är väldigt handlingskraftig och boken visar på att man som barn kan göra allt man vill. Hennes värld vill man som läsare gärna bli kvar i. Det är en värld där det ordnas gemensamma matkalas i huset och de vuxna har oändligt med tid och fantasi.
Sanna Laukkanen

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top