Här finns massor att lära! Rapport från praktik i Ecuador

DSC00564-BESKUREN
Ellinor Hallström gör praktik på Jordens Vänners partnerorganisation Altropico som arbetar för att skydda regnskog. Här skriver Ellinor om sin första månad i Ecuador.
Att resa genom Ecuador är minst sagt storslaget och väldigt lärorikt. På bara några timmar kan man passera flera klimat- och vegetationszoner. Rakt igenom Ecuador sträcker sig Andernas mäktiga bergsrygg, i öster breder en förgrening av Amazonas tropiska avrinningsområde ut sig och i väster möter Ecuadors kust Stilla havet. Förutom att vegetationen anpassat sig till alla dessa olika livsmiljöer har också folket gjort det. I Ecuador finns det flera olika folkgrupper och förutom spanska talas det mer än 20 lokala språk.

Organisationen Altropico har fått anpassa sig till alla dessa kontraster. Framförallt bedriver de verksamhet i Ecuadors norra delar. Från San Lorenzo, beläget i Ecuadors nordvästligaste horn, till Tulcan. Tulcan är Ecuadors högst belägna stad med sina 2950 meter över havet. Mellan dessa städer ligger Chical i tropisk molnskogsmiljö. Här jobbar Altropico brett med aktuella miljö-, natur- och markfrågor i svårorienterade miljöer med många olika intressegrupper.
Under min första månad på praktik hos Altropico har jag bekantat mig mer med dessa områden. Jag har fått inblick i hur de jobbar med att stötta avlägsna och sårbara byar som är direkt drabbade av både luftföroreningar och utsläpp i vattendrag från oljeplantage.  Jag har fått se arbetet med samverkan och stöd till ursprungsbefolkningen Awa och deras rätt till bevarande och skydd av territoriella områden. Altropico jobbar även med förebyggande insatser som att ta fram naturvårdsplaner för natur- och skogsområden, miljöutbildning och fågelskådning med ungdomar.
Jag tvekar inte på att det kommer bli en otroligt spännande och givande praktikperiod. Här finns massor att lära!
 
Text & foto: Ellinor Hallström
 
250x250-blå-2-150602

Scroll to Top