Hur Brasiliens presidentkandidat hotar Amazonas (och varför vi är oroade)

Brasilien är ett land i oroligt politiskt läge. En av kandidaterna i presidentvalet, extremhögerns Jair Bolsonaro, har blivit känd för sina fascistiska uttalanden och politiska förslag som särskilt slår mot minoriteter och utsatta grupper. Vad som är mindre känt och som särskilt oroar oss är hotet hans politiska ambitioner utgör mot Amazonas och mot urfolket som bor och skyddar skogen från nedskövling. Bolsonaro har till exempel hotat att förbjuda miljöorganisationer och terrorstämpla sociala rörelser, och även sätta stopp för statligt skydd av land och skog som befolkas och förvaras av ursprungsfolk. Detta skydd har hittills varit den viktigaste åtgärden för att bevara regnskog i Amazonas.  Han vill även stänga ner myndigheter och andra statliga organ kopplade till skyddet av miljö och arter. Hans uttalanden och ståndpunkter har redan haft effekt. Bara under valkampanjen ökade skogsskövlingen markant. I samband med detta har konflikterna och våld ökat. Han har även uttalat sig kritiskt om etniska minoriteter, och menat att dessa ska “integreras och försvinna”.  Globalt har Bolsonaro lovat att Brasilien ska lämna Parisavtalet och även gå ur FN. En av våra partnerorganisationer, Kanindé i Brasilien arbetar med att skydda regnskogen och stötta ursprungsfolk som bor där.  Arbetet att skydda skog är redan svårt men om Bolsonaro får makten kommer det bli så gott som omöjligt. Vårt stöd har aldrig varit viktigare. Hjälp oss hjälpa! Skänk en gåva eller starta insamling: https://www.jordensvanner.se/stod-oss/gava.
Mer information och fler bilder (text på engelska): https://www.jordensvanner.se/2018/bolsonaro-the-candidate-to-brazilian-presidency-is-a-threat-to-the-amazon
I delstaten Rondonia där Amazonas finns är det endast ursprungsfolkens territorium som har skog kvar, resten är skövlat för uppfödning av kossor och för jordbruk. Här syns tydligt där gränsen går för ett av de territorium som Kanindé stöttar ursprungsfolk för att skydda. Skogen börjar där territoriet börjar.
En viktig del av arbetet är också återplantering av skog i de områden där skogen skövlats av inkräktare på territoriet. Här sker odling av olika och viktiga trädsorter som sedan ska planteras ut i regnskogen.
Scroll to Top