Utopi – Sammanslagning av grekiskans οὐ (icke) och τόπος (plats); en värld som endast kan finnas i fantasin.
Vad finns det att hitta i en värld som inte existerar? Blir utopin endast en undanflykt från verkligheten? Eller behöver vi röra oss igenom fantasin för att kunna möta världen som den är?
Utmaningarna vårt samhälle står inför får lätt framtiden att kännas överväldigande. Porträtteringar av en närliggande undergång är dessutom så vanliga att den känns både vardaglig och oundviklig. Kanske är den det. Kanske inte. Men är kollaps den enda bilden vi har av framtiden är det svårt att föreställa sig, och än mindre arbeta för något annat.
Projektet I MIN UTOPI vill ge plats åt alternativ. Kan imaginära världar öppna upp för förändring i den verkliga? Kanske är tid i fantasin just det som krävs för att orka göra något reellt. Ska vi ta oss någonstans måste vi tillåta tanken på vart vi vill och inte bara vad vi vill ifrån.
Publikation
Vi söker nu bidrag till en publikation som sammanställs och publiceras hösten 2024. Publikationen bär namnet I MIN UTOPI och medverkande uppmanas skapa/skicka in redan skapade verk som tolkar just detta. Hur ser din utopi ut? En utopi kan ge större utrymme åt något som redan existerar, vidareutveckla koncept eller skapa något helt nytt. Den kan beröra mer personliga eller allmänna plan. Du kan arbeta med text, illustration, foto, skulptur, textil, collage, grafisk design – det enda kriteriet är att verket ska kunna gå i tryck (tredimensionella verk behöver därför fotograferas). Projektet riktar sig till dig mellan 16-25 år.
Kika igenom arkivet nedan, för ett urval av hur andra använder skapande för att föreställa alternativa världar: Arkiv över visionärt skapande.
Workshop
Inför publikationen kommer det även hållas tre workshops runt om i Sverige, med utrymme att diskutera och skapa kring temat med andra. Träffarna är inte obligatoriska för deltagande i publikationen men erbjuder fördjupning och vidare inspiration.
Tider för workshops (drop-in):
- Malmö, Ungas Konsthall (Malmö Konsthall) – Torsdag 11 juli 15-17 (för dig mellan 16-19 år)
- Stockholm, Momentum, Fryshuset – Söndag 21 juli 13-16
- Österfärnebo, Klimatfestivalen – Torsdag 8 augusti. Exakta tider kommer.
Är du nyfiken på workshopens innehåll men har inte möjlighet att närvara fysiskt? Skriv till iminutopi@gmail.com så kan du få tillgång till en del av materialet digitalt.
Kriterier för verk:
- Deadline att skicka in verk är fredag 13 september. Verken skickas till iminutopi@gmail.com.
- I mejlet, bifoga ditt namn, din ålder samt verkets namn. Det är mycket välkommet att skriva några rader om verket, men detta är inte obligatoriskt.
- Texter skickas i PDF-format.
- Visuella verk skickas i nedanstående format:
Filformat: Tiff
Upplösning: 300 dpi
Färgprofil: CMYK
Utfall: 3 mm
Arbetsgrupp
Vill du ha hjälp att bearbeta ditt material? Som medlem i Jordens Vänner kan du få tillgång till arbetsgruppen i vårt forum. Ett ungdomsmedlemskap kostar 145 kr per år och kan ordnas via länken nedan.
I arbetsgruppen kan du från och med 1 juli diskutera ditt skapande med andra deltagare. De två sista veckorna innan deadline kommer det även öppnas en kanal för frågor kring presentation och uppladdning av verk. Behöver du hjälp med filformat, fotografi och skanning eller digital bearbetning av analoga verk? Vardagar 26-30 augusti och 2-6 september kommer projektansvarig finnas tillgänglig i arbetsgruppen för att hjälpa dig.
Har du frågor?
Har du blivit medlem och vill få tillgång till forumet? Eller har du andra frågor? Skicka ett mejl till iminutopi@gmail.com.
Publikationen trycks i slutet av oktober. Den kommer att finnas till försäljning hos Jordens Vänner och förhoppningsvis ett flertal återförsäljare runt om i landet. Alla publikationens intäkter går till Jordens Vänners arbete.
I MIN UTOPI är en del av Jordens Vänners ambassadörsprojekt och drivs av Hanna Tebrand.
Tack till
Östra Grevie Folkhögskola
Momentum, Fryshuset
Ungas Konsthall (Malmö Konsthall)
Saga Iveus Wenglert (textbearbetning)
Allis Berglund (textbearbetning)
I MIN UTOPI möjliggörs med stöd från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor)