Om man räknar med importen är de svenska koldioxidutsläppen 70 procent högre. Det visar en norsk forskningsrapport som Svenska Dagbladet återger.
Enligt de officiella svenska siffrorna minskade Sveriges utsläpp av koldioxid med 17 procent mellan 1990 och 2008. 2008 låg utsläppen på 48 miljoner ton årligen. Men om importen av varor till Sverige räknas med stiger utsläppen till 80 miljoner ton. Det visar en undersökning från norska klimatforskningsinstitutet Cicero.
I själva verket stiger de svenska utsläppen i takt med den ekonomiska tillväxten, men det döljs i det faktum att mycket av produktionen flyttat utomlands.
– Sverige är duktigt på att städa sin egen bakgård, men i själva verket har man bara slängt över skräpet till grannen, som inte är lika ordningsam, säger en av rapportförfattarna, Glen Peters, vid Cicero till Svenska Dagbladet.
Enligt studien har utsläppen från varor som produceras i fattiga länder och som exporteras till i-länder fyrdubblats sedan 1990. Hela 16 miljarder ton koldioxidutsläpp har på detta sätt dumpats på fattigare länders konton. I studien ingår 113 länder.
Jordens vänner har länge drivit frågan om att ytterligare ett miljömål bör läggas till de 16 officiella: Svensk miljöpåverkan i andra länder. Friends of the Earth Europe kräver att EU kartlägger hela unionens import av naturresurser och därmed även gör ett bokslut över hur stora koldioxidutsläpp som Unionen importerar.
Emil Schön
Läs artikeln i SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/import-doljer-co2-utslapp_6371804.svd
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop