Internationell aktionsdag för Amazonas 22 augustiDen 22 augusti 2011 är utlyst som internationell aktionsdag för brasilianska Amazonas.
Amazonas hotas av en allt mer intensiv exploatering. Flera stora dammprojekt hotar att tvinga befolkningen att flytta och riskerar utrota unikt djur och växtliv. På bara ett år har avverkningstakten utmed Amazonfloden ökat med 15 procent.
 
 

 

”Tala inte med oss om att häva fattigdomen. Elektricitet ger oss ingen mat. Floderna ger oss allt vi behöver, vi är de rikaste människorna i Brasilien. Vi är indianer.”
Detta sa en kvinna i ett tal redan 1989 då en protestaktion hölls. Den blev omskriven i hela världen, förmodligen för att även Sting medverkade. Protesten medförde att planerna hävdes men nu är de på väg att bli realitet igen trots protester från megakändisar till urfolk som drabbas.
Jordens Vänner har projekt i delstaten Rondonia där dammkonstruktionen kring Amazonas största biflod Madeira redan börjat!
Det finns andra sätt för Brasilien att återvinna energi hävdar kritikerna. Dammbygget är högaktuellt så läs mer om detta och vad du kan göra på:
http://www.avaaz.org/en/save_the_amazon_a/?fp
http://salsa.democracyinaction.org/o/2486/p/dia/action/public/?action_KEY=7490
https://www.jordensvanner.se/adoptera-regnskog/adoptera-regnskog
Belo Monte dammen, som kommer att bli världens tredje största, är ett av många dammprojekt som planeras att konstrueras i Amazonas under de följande åren. Dammbygget kommer att förorsaka utrotningen kring hela arter av fågel, fisk, reptil och växter. Tiotusentals människor som bor i skogarna är tvungna att fly sina hem där de bott i generationer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top