Internationella protester har räddat nattåg

Denna helg lägger Deutsche Bahn ner sina nattåg – och möts av protester runtom i Europa. Samtidigt träder Österrikiska ÖBB in och tar över hälften av nattågslinjerna.
– Det är en framgång att vi lyckats rädda många linjer. Sovtågen behövs för miljövänliga resor genom Europa, säger Lars Igeland från Jordens Vänner.
Under två år har han varit med och organiserat ett internationellt nätverk för att hejda nedläggningarna. Fram till i somras såg det nattsvart ut men nu finns nytt hopp. ÖBB tar över Hamburg- Zurich och Hamburg-Wien och det kommer även att finnas nattåg till Rom och andra städer. Förbindelserna till Amsterdam, Warzawa och Prag försvinner men ÖBB kan tänkas ta över även dem på sikt om det finns intresserade resande.
– Jag åkte med sista nattåget från Köln via Berlin till Prag i natt och det var många resande. Stämningen var tryckt på tåget med personal som arbetat i årtionden på denna klassiska linje mellan öst och väst säger Lars Igeland.
Han och aktiva från många länder deltar i en konferens i Berlin och en större manifestation på perrongen lördag 10 december när Deutsche Bahns sista nattåg avgår från Berlin mot Schweiz.
– Nu behövs en aktiv trafik- och järnvägspolitik i Europa. Flyget har mångdubbelt större klimatpåverka och måste begränsas. Det ska vara billigare att resa miljövänligt. Det måste också bli lättare att boka internationella biljetter och nattågen behöver moderniseras.
De senaste veckorna var det aktioner runtom i Frankrike och denna helg är det manifestationer i många städer i Tyskland och Schweiz.
Tyska järnvägarna vill spara pengar genom att köra sina dagtåg dygnet runt. Det kommer alltså att gå tåg på nätterna men bara med sittplatser.
– Det är inga riktiga nattåg. Det ska vara riktiga sängar och tysta kupéer där man kan släcka ljuset om jag ska komma fram utvilad, säger Lars Igeland.
Mer information från Back on Track här
Frågor
Lars Igeland + 46 73 8203034

Scroll to Top