Almedalen: "It's your bloody culture not mine" – en kort sammanfattning av Höjda kvinnoröster i Amazonas

Jordens Vänner kvinnors röster i Amazonas”All kultur är inte bra,  finns skitkultur – kultur är det vi odlar och man kan ju odla ogräs”
”antifeminism och kvinnofientlighet går hand i hand med ultranationalism”
 
 

”diskussionen kring kultur är förlamande” ”vad blir det av vår ilska” ”det behövs en patriarkal maktanalys”
En panel med extremt hög samlad kompetens inom ideell verksamhet, aktivism, jämställdhet, feminism och internationell solidaritet tog sig an frågorna om bland annat kulturens betydelse för jämställdhetsutvecklingen, i Sverige såväl som globalt. Om Sveriges roll, olika organisationers roll som bärare av jämställdhet, kan vi i Sverige (och i nord/väst i stort) driva på för jämställdhet trots att vi arbetar i andra länder, med andra traditioner och andra kulturer? Det rungande svaret från panelen var ja, det kan vi och det ska vi.
Samarbete mellan organisationer och mellan kvinnor över kultur, klass och andra gränser menar panelen är en del av vad som krävs. Tillsammans med höjda kvinnoröster och noll tolerans när kvinnors mänskliga rättigheter kränks oavsett om det görs i traditionens, kulturens eller religionens namn.
Medverkande i panelen var Gertrud Åström från Sveriges Kvinnolobby, Kerstin Grebäck från IKFF, Christina Hagner från Kvinna till Kvinna och Margareta Winberg från UN Women.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top