Jocke vill förnya miljörörelsen

Eldsjälen bakom Jordens Vänners nystartade Örebro-grupp vill vitalisera folkrörelsen och stötta alla idéer och initiativ som dyker upp.
– Det ska vara enkelt och roligt att engagera sig, säger Jocke Kollgård, jag tror att många vill engagera sig mer än de gör, men föreningarna skapar inte plattformar för det, det är förtroendeuppdrag eller ingenting.
Foto: Mona Ewel
Publicerad i Miljötidningen 5/2012

 
Det var efter skolavslutningen i våras som Jocke Kollgård och en lärarkollega tröttnade på känslan av att miljöengagemang saknades och bestämde sig för att själva skaka liv i miljörörelsen.
– Vi ville inte starta någon ny förening som man ofta gör, det finns ju massor med bra redan, att stötta de befintliga kändes mycket bättre.
Sagt och gjort, i juni startade de nätverket Grönt forum på Facebook, där de varje månad väljer ut en förening som de skänker pengar till, går med i eller på annat sätt stöder. Ena månaden är det föreningar med miljöfokus som kan bli utvalda och nästa månad är det organisationer med arbetar med sociala frågor såsom fred och solidaritet.
– Det måste finnas enkla ingångar och man ska kunna få stöd oavsett om man vill göra lite eller mycket, säger han och fortsätter, småbarnsföräldrar kan inte dra iväg i en båt med Greenpeace till exempel.
Jordens Vänner blev Grönt forums första stödförening i juni, och sedan dess har Läkare utan gränser, Greenpeace, Amnesty och Fältbiologernas aktion i Ojnareskogen fått ta del av stödet. En musikgala för fred och miljö, där lokala Örebroartister varvades med presentationer av miljö- och fredsföreningar, har Grönt forum också hunnit med att ordna.
– Jag har ju sett hur ungdomsstrukturen ser ut, den säger inte gå in och engagera dig i miljöfrågor, förklarar Jocke Kollgård. De som är intresserade hamnar så långt ifrån de andra. Men att gå på en gala för att se kompisarna spela det kan man göra och då märker de ju vad som sker omkring också. Mina ledord är att det ska vara enkelt och roligt att engagera sig.
 Individens möjligheter begränsade
Jocke Kollgård menar att det är liknande strukturer som försvårar för vuxna att bli verksamma för miljön. Hans erfarenhet är att när man lyfter miljöfrågor hamnar man ofta på samma nivå som när man pratar om jämställdhet, ämnet förminskas till vad man gör som enskild person.
– Följdfrågan blir, vad gör du själv då? Det blir en tävlan kring bordet, oavsett om man är på krogen eller på en arbetsplats.
Huvudorsaken till problemen är omedvetenheten kring de system och mönster som vårt samhälle är uppbyggda på, och som sällan eller aldrig, uppmuntrar till miljövänliga val menar han.
– Om det inte finns ekologiskt kaffe i min närbutik, utan det krävs att jag cyklar fem kilometer, då kostar det på att gå emot strukturen, och att vara miljömedveten reduceras till individens val.
Grundidén är att eftersom vi inte lever i ett ekologiskt hållbart samhälle är våra möjligheter att göra ekologiska val begränsade. Och att vi som individer varken har de värderingar eller den kunskap som krävs för att göra dessa val. Jocke Kollgård poängterar att han inte är emot konsumentmakt, men att han vill se fokus på produktion och struktur istället för konsumtion och individens val.
– Jorden håller på att krevera, så vi måste se proportionerna, och då är de sociala strukturerna viktigast, om vi kan förändra dem, kan vi förändra allt.
Han tar den ökade återvinningen som ett exempel på hur det ser ut när systemet har börjat tänka i andra banor. För att återvinningen skulle kunna öka var utplaceringen av återvinningsstationer avgörande, och en sådan investering kan inte läggas på en individ.
Behövs nätverkande och nytänkande
Nu tycker han att individualismen verkar ha kommit till sin ände och att ett gemensamt engagemang så sakta börjar ta form. Frågan är då hur och var det kollektivet ska samlas? För Jocke Kollgård är svaret självklart.
– Jordens Vänner är miljöföreningen för gemene man, radikala på ett bra sätt, det är i Jordens Vänner som vi måste få miljöintresserade att gå med i.
Men för att nå och få fler engagerade behövs nätverkande och nytänkande inom alla föreningar, även i Jordens Vänner.
– Man måste släppa det slutna och styrda bakom sig, uppdragstänket, alla varken kan eller vill gå på möte var fjärde månad, säger han och fortsätter, det finns ingen motsättning i att ha kvar sin spetskompetens och samtidigt synas och verka där det händer saker.
Eva Lindholm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top