Jordens Vänner: ”Centern sviker miljön”

– Vi är djupt besvikna på Centerpartiet som säger sig vara ett miljöparti men som nu sätter käppar i hjulet för den nödvändiga klimatomställningen.
Det säger Jordens Vänner  i en kommentar till att (c) och alliansen nu försöker stoppa den viktiga flygskatten.

– Vi har en extremt snabbt avsmältning i Arktis, Sverige har ställt sig bakom höga klimatmål i Paris, men nu vill de flesta partier i riksdagen inte införa ens de mest basala av åtgärder som måste till för att hejda klimatkatastrofen, säger Jordens Vänners ordförande Sebastian Dawson.
– Det är anmärkningsvärt att Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern med sin miljöimage sviker miljön. Centerpartiet är drivande i en intensiv propaganda mot den planerade lastbilsskatten som ska finansiera järnvägsatsningar och få även utländska åkare att betala för att slita på svenska vägar. Nu tar de också strid mot den begränsade flygskatt som regeringen vill införa.  Flyget är en växande klimatbov och betalar inte alls sina miljökostnader säger Dawson.
Transport and Environment i Bryssel anser att det har stor betydelse att Sverige tar detta steg nu. England, Irland och flera andra länder har infört skatt på flygresor men överväger att avskaffa dem om inte fler länder hakar på. Det svenska beslutet har därför även en viktig internationell betydelse, även om det också är en kompromiss.
Jordens Vänner vill se en betydligt högre skatt. Tåget ska alltid vara det billigare alternativet, så är det alltför sällan idag.
År 2010 delade Jordens Vänner ut det årliga Greenwashpriset till den centerpartistiske fd miljöministern Andreas Carlgren

Läs Centerns åsikter om nationell flygskatt på DN Debatt

För mer info:
Sebastian Dawson, ordförande sebastian.dawson@jordensvanner.se
Viktoria Olausson, kommunikatör, 0727-17 80 42

Scroll to Top