Jordens Vänner kritiserar EU:s låga klimatmål

Överenskommelsen om EU:s klimatmål innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030 och de europeiska regeringscheferna beskriver det som ett ambitiöst mål. Överenskommelsen innebär även att andelen förnybar energi ska uppgå till 27 procent och att energiförbrukningen ska minska med 27 procent till 2030. Både Jordens Vänner Sverige och Jordens Vänner Europa anser att dessa klimatmål är långt under vad som är nödvändigt och vad Europa är förmögen att göra för att bekämpa klimatförändringen.

– Överenskommelsen bidrar inte alls till att Europa kan avsluta sitt beroende av fossila bränslen eller till att snabba på övergången till en framtid med ren energi. Det är en överenskommelse som prioriterar smutsiga industriintressen i stället för medborgarna och planeten, säger Brook Riley, climate justice and energy campaigner Jordens Vänner Europa i ett uttalande. [Översatt citat.]

– Även Sverige kom till mötet med otroligt låga ambitioner. De borgerliga partierna inklusive Sverigedemokraterna röstade ner regeringens förslag på mer ambitiösa och bindande mål och sänkte därmed sin egen och Sveriges trovärdighet, säger Ellie Cijvat, ordförande Jordens Vänner Sverige.

Läs mer
EU climate deal puts polluters before people, Jordens Vänner Europa
Foto: Jordens Vänner Europa
 
 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top