Pressmeddelande – Jordens Vänner lanserar seriealbum om maskulinitet, genus och klimat.

Med utgångspunkt i forskaren Martin Hultmans teorier om så kallade ekologiska maskuliniteter och i samverkan med organisationen MÄN, har Jordens Vänner och serietecknaren Karolina Bång tolkat forskning och statistik om maskulinitet, genus och klimat. Albumet väcker många intressanta och introspektiva frågor och nu kickstartar Jordens Vänner projektet genom att utmana arbetsplatser, skolor och mansgrupper att boka en workshop i ämnet.

Hur hänger normer om genus och maskuliniteter ihop med hur vi behandlar vår planet? Hur kommer det sig att vi inte når våra miljömål trots att forskarna är eniga?

Människans påverkan på jordens resurser och våra livsviktiga system skapar alarmerande temperaturökningar, havsnivåhöjningar, förluster i biodiversitet och vi är på väg mot en sjätte massdöd både på land och i haven. Det är bråttom nu.

Hur kommer det sig att rika män är de som bidrar mest till den här utvecklingen och hur kan vi vända förloppet?  På vilket sätt kan vi finna lösningar i nya normer kring maskuliniteter? Och vad kan DU göra för att förändra? 

Det här albumet handlar dock inte enbart om män. Här diskuteras hur olika normer om manlighet bor i oss alla, bibehålls och reproduceras i vårt samhälle, i maktrelationer och hur vi ser på olika åtgärder för att rädda klimatet. Och vad har egentligen Arnold Schwarzenegger med allt detta att göra?

Lanseringen och en sneak peek av albumet sker 11 mars kl 17-19:15 på Zoom med efterföljande föredrag. Anmälan sker via vårt facebookevent och ni är varmt välkomna!

Vill du ta del av och/eller publicera serier ur albumet kontakta charlotte.lundqvist@jordensvanner.se tel: 031-12 18 08

Scroll to Top