Justiça Ambiental om efterverkningarna av cyklonen Idai

Vi på Jordens Vänner är mycket oroade över den senaste naturkatastrofen som inträffat i Moçambique. Vi känner starkt med alla som drabbats, som mist livet, sina anhöriga eller förlorat sina hem i denna katastrof.

Idai är den starkaste cyklonen som drabbat Moçambique sedan 2008 och beskrivs som den dödligaste i hela världen. När cyklonen drog in över landet rapporterades vindstyrkor på 175 kilometer i timmen.

Justiça Ambiental har familjemedlemmar i fara och så många som 250 000 människor har drabbats av cyklonen Idai. Idag mottog vi detta meddelande från dem:

“Människor dör just nu i Moçambique i cyklonen Idai. Människor står på hustaken medan vattennivån höjs. De väntar på att bli räddade, en räddning som för många inte kommer att komma. Folket i Moçambique befinner sig i en katastrofal nödsituation och behöver stöd för att överleva den här krisen.

Denna klimatkris har inte orsakats av oss här, men från
historiska och nuvarande utsläpp från utvecklade länder. Det är en hård
och skrämmande påminnelse om att dessa katastrofer kommer att bli vanligare.

De utvecklade länderna måste snabbt minska sina utsläpp och åstadkomma verkliga åtgärder genom att stoppa finansieringen av fossila bränslen. Just nu finns många Europeiska investerare och företag som exploaterar naturtillgångar som gas och kol i Mocambique. Vi behöver stöd för folkcentrerad förnybar energi.”

Anabela Lemos, Justiça Ambiental, Moçambique

Läs vår partnerorganisation Justiça Ambiental, Mocambique, Facebook-inlägg om den senaste naturkatastrofen och artikeln Death toll Mozambique cyclone floods could surpass 1000-president.

#mocambique #CycloneIdai #Idai #zimbabwe #beira #flooding

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top