Kampanjvecka för Tågupproret

Nu pågår kampanjveckan för Tågupproret. Miljögrupper, tågpendlare och fackligt aktiva kommer att samla namn och ordna möten för kraven om mer pengar till tågen och en bättre samordning av järnvägstrafiken.

  Vintern har varit eländig med så många inställda och försenade tåg. Nu måste Anders Borg öppna plånboken om Sverige skall fungera, säger Lars Igeland från Miljöförbundet Jordens Vänner som deltar i namninsamling i Skövde idag och möten i Uppsala och Sundsvall under veckan.
  Sverige måste klara vinterväder, men problemet är större än så. Avregleringen har gjort att ingen öppnar väntsalar för frusna resenärer och att operatörerna och Banverket skyller på varandra, säger Erik Lensell som deltar i en ”flashmob” och andra aktiviteter på Malmö Central.

Tågupproret startades av Miljöförbundet Jordens Vänner, Järnvägsfrämjandet, SEKO Södra och SEKO Mellannorrland i december. Det började som en namninsamling, en facebookgrupp och en hemsida. Nu går man ut med brev till andra organisationer och företag som också erbjuds ställa sig bakom kampanjen.
Namnlistorna kommer i en första runda att överlämnas till finansministern och infrastrukturminister Catarina Elmsäter Svärd i början av mars för att påverka vårpropositionen, men kampanjen fortsätter även senare i vår med en turné och gemensamma seminarier.

  Vi gläds åt att näringslivet, de rödgröna partierna men nu även småpartierna i regeringen talar om mer pengar till järnvägen. Vi har begärt tid hos Anders Borg men ännu inte fått svar, säger Ulf Flodin, Järnvägsfrämjandet som samlar namn i Linköping.

Nedan finns några av alla aktiviteter under veckan.
Frågor kan riktas till:
Lars Igeland tel 0738203034
Erik Lensell tel 0768377422
Ulf Flodin tel 013126881
Söndag 20 februari Skövde.
Flygbladsutdelning på järnvägsstationen kl. 16.00
Måndag den 21 februari Uppsala · 19:30 – 22:00
Nykterhetsvännernas studenthem Arken, Sturegatan 12 , Uppsala
Kom och lär dig mer om vad som krävs för att tågtrafiken ska fungera bättre! Vad gör SJ? Vad gör Trafikverket? Och vad gör egentligen regeringen?
Föreläser gör Lars Igeland, Miljöförbundet Jordens Vänner.
Tisdag 22 februari Sundsvall
Kl. 7.30-10.00 Namninsamling vid Järnvägsstationen
Kl. 13.00 Pressträff Järnvägsstationen med Åke Johansson, SEKO och Lars Igeland Miljöförbundet Jordens Vänner
Kl 16-18 Namninsamling Järnvägsstationen
Onsdag 23 februari kl. 16-18 Malmö Flygbladsutdelning Station Triangeln
Fredag 25 februari kl. 16-18 Malmö Namninsamling och flashmob Triangeln
Eskilstuna
Aktiviteter vid stationen under veckan. Kontakt Lennart Carlsson 0731506138
Här är kraven i namninsamlingen:

 • Öka stödet så att Trafikverket kan klara järnvägsunderhållet året runt. Minst 8 miljarder kr per år behövs enligt verkets egna beräkningar. Det innebär tre miljarder mer än i regeringens förslag.
 • Öka järnvägsinvesteringarna kraftigt. Det behövs både nya snabba banor och ökad kapacitet på spåren i hela Sverige. Inga linjer ska läggas ner.
 • Stoppa avregleringen som splittrar ansvaret och försvårar resandet. Samla ansvaret för underhåll, utbyggnad, stationer och verkstäder hos Trafikverket. Avskaffa vinstkravet och ge SJ ett tydligt samhällsuppdrag, nämligen ökat tågresande i hela Sverige.
 • För fördjupning se hemsidan www.tagupproret.se

  2 reaktioner på ”Kampanjvecka för Tågupproret”

  1. Pingback: Kampanjveckan är igång! « Tågupproret

  2. Pingback: Kampanjveckan en framgång! « Tågupproret

  Lämna en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Scroll to Top