Kampen mot fulhandelsavtalet Ceta fortsätter

Jordens Vänner protesterar mot CETA i samband med EU-toppmötet i Göteborg 17 november.
Regeringen beslutade igår, torsdag, att lämna en proposition till riksdagen att godkänna Ceta-avtalet mellan EU och Kanada. Jordens Vänner, den svenska grenen av världens största gräsrotsrörelse för miljö och solidaritet, är kritiska men hoppfulla att avtalet skall falla.

– Detta fulhandelsavtal förskjuter makten till stora företag och ger dem stort inflytande över kommande lagstiftning, istället för att värna om demokrati, bra miljöskydd och ett levande jordbruk i EU, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner.
Kanadas miljö- och konsumentskydd liknar USA:s med lägre standarder t ex vad gäller ursprungsmärkning av kött och genmanipulerad mat. Dessutom hotas vårt jordbruk av storskalig lågprisimport, och det blir svårare att ställa krav i offentlig upphandling. Antalet bönder i Sverige och resten av EU kommer att minska ännu snabbare.

Om alla EU-länder godkänner avsnittet om investeringsskydd i Ceta får tusentals företag från Kanada, men även företag med dotterbolag i Kanada, rätt att stämma EU:s medlemsländer. Det kan göra det svårt att skärpa miljökraven tex vid gruvbrytning, då många Kanadensiska företag har gruvkoncession i Sverige. Detta öppnar även upp för stämningar av amerikanska bolag eftersom de i de flesta fall har filialer i Kanada.
Motståndet i andra länder är stort. Frankrikes president har krävt ett ‘klimatveto’. EU-domstolen ska besluta om Ceta och det kommer att dröja länge. I Nederländerna har man börjat mobilisera för en folkomröstning. I Sverige planeras aktionsdagar under våren.

– Än finns tid att stoppa avtalet. Sverige skulle kunna låta en oberoende kommitté granska riskerna såsom president Macron har gjort i Frankrike. Flera länder ska inte ratificera förrän tidigast 2019 så regeringen skulle inte behöva föreslå detta redan innan valet. Ett så stort avtal bör bli en valfråga, säger Andrea Söderblom-Tay.

Se vår nya film om handel och demokrati:

Bli medlem i världens största gräsrotsrörelse för miljö och solidaritet med 2,5 miljoner medlemmar i 70 länder.

Scroll to Top