Klimatförändringarna slår mot Afrika

Under Bokmässan 2013 besökte Mithika Mwenda, en av grundarna till Pan Africa Climate Justice Alliance (PACJA), Göteborg för att dela med sig av sina åsikter på IPCCs nya klimatrapport. PACJA grundades år 2008 och är idag Afrikas största klimatnätverk. Mithika Mwenda beskriver det som en folkets rörelse och hans klimatengagemang drivs av en önskan att ge en bättre planet till framtida generationer. 
 
 
 
 
Artikeln är publicerad i Miljötidningen 5/2013

 
– Vi måste inse att det bara finns en planet att leva på. Om vi fortsätter på samma bana kommer framtiden för kommande generationer att vara blek. Det är några år sedan den senaste rapporten från IPCC kom ut och sedan dess har situationen bara blivit värre. I mitt hemland Kenya har vi sett problemen tydligt. Jordbrukare kan inte längre lita på vädret och jorden som tidigare var vår trygghet lever inte längre.
Rapporterna blir verklighet
Mithika Mwenda säger att det som står i IPCCs rapport är verklighet och att han tydligt kan se sanningen i sitt hemland. Händelserna där är orsakade av klimatförändringarna och de i sin tur påverkas av människan.
– Säsongerna för jordbruket har förändrats. Jordbrukarna kan inte längre plantera efter säsong som de gjorde tidigare. Det händer att vissa grödor som de planterar ruttnar bort av plötsliga skyfall. Kenya är ett torrt land, men nu slutar inte regnet som det brukade, ena dagen är det torka och nästa regnar det. Bönderna vet inte när de ska plantera, säger Mithika Mwenda och tillägger att myndigheterna i Kenya vill hjälpa befolkningen, men att de inte har nog med resurser.
– Vi lever i en modell som inte är hållbar. Det har synts tecken ända sedan början av den industriella revolutionen i västvärlden. Vi vet orsaken till att det händer, men de ekonomiska aspekterna gör att vi inte agerar.
Ekosystemen förändras
Mithika Mwenda berättar att han växte upp vid foten av bergen i Kenya. Där fanns en skog med ett tidigare rikt ekosystem. Sedan sin barndom har han sett floder i området torka ut och de djur som tidigare var en vanlig syn finns inte längre kvar.
– Tidigare har inte hungern i landet kopplats till klimatförändringarna, men fler börjar se den kopplingen nu. I Kenya har vi fått regeringen att inse att klimatfrågan är något befolkningen vill fokusera på och vi har en plan. Vi vill utöka klimatfrågan till att inte bara vara en fråga om klimatet utan en global fråga om moral, hållbar utveckling och politik. I Kenya har vi lyckats. Idag finns det i varje sektor någon som arbetar med miljöfrågorna. Kenya har ändrat klimatstrategi och det går bra.
Mithika Mwenda känner sig hoppfull. PACJA växer och allt fler förstår att klimatförändringar sker.
– Folket ställer krav på ledarna och vill att de ska utveckla klimatfrågan. Det syntes tydligt under presidentvalet i USA. Frågan var betydande i valet vilket den inte har varit tidigare, säger Mithika Mwenda och tycker att detta är folkets förtjänst. Han anser att klimatfrågans prioritering i valet beror på att invånarna har sagt till sina ledare att detta är något de vill fokusera på.
– Vi måste arbeta för att alla ska förstå kopplingarna i klimatförändringarna och vi måste dela med oss av informationen för att de rika länderna ska förstå vad det är som händer i världen. Lika mycket som kvinnan som bor på gatan i ett fattigt land måste förstå dem måste mannen som kör bil i västvärlden förstå dem.  I dagens samhälle är detta lätt eftersom vi nu för tiden har datorer som kopplar oss till varandra över hela världen. Klimatförändringarna är inte en isolerad fråga utan en fråga som kan kopplas till många andra frågor. Det är inte heller bara en fråga för u-länder utan en fråga för alla.
– Vi kan inte hantera fattigdomsfrågan innan vi hanterar klimatfrågan. Många konflikter i samhället sker i dag på grund av klimatförändringar. Klimatfrågan är inte bara en fråga om miljön utan även en rättvisefråga och en människofråga. Vi i PACJA försöker göra de fattigas röster hörda genom att göra dem till en del av lösningen istället för en del av problemet. Folket är lösningen och vi arbetar tillsammans som ett samhälle. Vi vill visa folket att de kan göra skillnad. Folket i byarna har traditionell kunskap som måste värderas.
Mithika säger att det är även ett problem att kvinnor har svårt att göra sina röster hörda. Deras arbetsuppgifter värderas inte lika högt som männens och samhällets stereotyper tvingar kvinnan att följa mannen.
– Kvinnorna har accepterat detta även fast de bidrar till samhället lika mycket som männen. För att lösa klimatfrågan måste alla arbeta tillsammans och vara värda lika mycket, kvinna som man.
Förnekarna går i storföretagens ledband
IPCC-rapporten har mött viss kritik, men den tar Mithika lätt på. Han menar att klimatförnekarna har fått sin information från stora företag som bara ser till sina egna intressen och är drivna av att gör en så stor vinst som möjligt. De som tvivlar på att klimatförändringarna är orsakade av människan vill inte tro att det är deras eget fel och de försöker att förvirra andra.
– Till klimatförnekarna vill jag säga att klimatförändringar är verklighet. Vi har bara en planet. Vi måste värna om den för kommande generationer och samtidigt rädda mänskligheten. Så låt oss jobba tillsammans för vi måste konfrontera det tillsammans.
Om PACJA:
Pan African Climate Justice Alliance vill förena och samordna det civila samhällets klimatarbete och skapa opinionsbildning i Afrika. Deras vision är en värld fri från hotet av klimatförändringar där hållbar utveckling, jämställdhet och rättvisa finns för alla.
PACJA vill att regeringarna i Afrika ska integrera klimatförändringar i arbetet för nationell fattigdomsminskning och de förespråkar klimatvänlig och jämställd utveckling.
Organisationen har medlemskap i över 500 organisationer och nätverk och den största föreningen för civila samhällsorganisationer i Afrika.
 Madeleine Sturelind – text och bild

1 reaktion på ”Klimatförändringarna slår mot Afrika”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top