På lördag anordnar Jordens Vänner och fler organisationer en stor konferens inför FN:s klimatmöte i Durban. Fram till fredag pågår namninsamlingen för att Sverige ska inta en radikal linje i förhandlingarna.
Ellie Cijvat från Jordens Vänner deltar tillsammans med bland andra Jonas Sjöstedt(v) i panelsamtal om klimatrörelsen och Durban.
Bild: Jordens Vänner
Den svenska klimatrörelsen går in i slutspurten inför FN:s klimattoppmöte i Durban nästa månad. Fram till fredagen den 11/11 pågår insamlingen av namn för klimaträttvisa på portalen Global rättvisa nu (http://globalrattvisa.nu/uppmana-politikerna-att-agera-for-klimatrattvisa) Jordens Vänner och ett femtiotal andra organisationer och folkhögskolor har under två år kampanjat för att Sverige ska inta en radikal linje i klimatförhanlingarna.
Jordens Vänner anordnar tillsammans med Latinamerikagrupperna och Klimataktion en stor kostnadsfri konferens i Tensta, Stockholm på lördag 12 november, 10-18. Bland föredragshållare finns Nicola Bullard (Focus on the Global South) och Niclas Hällström (What Next Forum). En paneldiskussion kommer att hållas om Durbanmötet, Sverige och klimaträttviserörelsen med bland andra Jonas Sjöstedt (v), Per Bolund (mp) och Ellie Cijvat (Jordens Vänner). Fler partier är inbjudna.
Manifestation mot förbifarten
Under mötet kommer en paus tas för att alla ska hinna med att delta i en manifestation, klockan 12, mot rondellen i Hjulsta där Förbifart Stockholm ska starta.
På kvällen hålls en stödfest för Nordbruk, svenska grenen av Via Campesina.
På söndagen fortsätter aktiva, och de som vill bli aktiva, i Jordens Vänner planeringen inför Durban, då föreningen anordnar höstmöte.
Mer information om konferensen, manifestationen och festen finns på Jordens Vänners hemsida:
www.jordensvanner.se/2011/12-nov-vagval-klimatrattvisa-falska-klimatlosningar-eller-en-rattvis-omstallning
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop