Klimatworkshop med Angeredsgymnasiet

Aerial_photo_of_Gothenburg_2013-10-27_448Den första workshopen inom Jordens Vänners samarbete med Göteborgs stads miljöförvaltning är nu genomförd. Två informatörer från Jordens Vänner träffade 22 elever som läser årskurs ett på det Naturvetenskapliga programmet på Angeredsgymnasiet för att prata om klimaträttvisa.
Många av eleverna hade växt upp i andra länder än Sverige och vissa hade erfarenheter av just de tragiska effekter som ett varmare klimat kan leda till. Eleverna diskuterade också om klimatflyktingar och om det kan bli fler som tvingas fly i framtiden.
Slutligen fick klassen spåna på idéer till klimatprojekt som de skulle vilja starta lokalt i Angered. Idéer som klimatfestival med musik och mat kom upp, såväl som att försöka erbjuda gratis klimatföreläsningar i Angered för att lyfta kunskaperna.
“Det var längesen vi såg eleverna så här engagerade i en uppgift. De lär sig mycket av att arbeta i grupp och komma på idéer”, säger biologilärare Elke. “Det var en riktigt engagerad grupp elever som var kunniga inom naturvetenskapliga frågor, men klimaträttviseperspektivet var nytt för dem. Det var underbart att se hur många idéer de hade, och hur det släppte för dem när de kom igång med att brainstorma” , säger  Maria Pettersson, Utbildningsansvarig Jordens Vänner.
Både elever och Jordens Vänners informatörer avslutade workshopen med en positiv känsla. En eleverna gav följande kommentar “Det var en jättebra workshop, det hjälper mig att utveckla min svenska.”, (samma elev): “Det var bra motivation för människan”. “Strålande!, Jag tycker bara att det gick så bra att alla var supernöjda. Känns extrakul att vara informatör idag.” Kara,  informatör Jordens Vänner.
Miljöförvaltningens klimatstrategiska program antogs i september 2014 och visar vägen för hur vi i Göteborgs ska gå från utsläpp av 8 ton koldioxid per person och år till det hållbara 1,9 ton. Samarbeten mellan olika aktörer är det viktigaste för att kunna nå målen till år 2050, därför har Jordens Vänner och Miljöförvaltningen gått samman i detta samarbete kring klimatdialog med unga.   “Att vi också kunde lyfta Miljöförvaltningens ambitiösa klimatmål i det Klimatstrategiska programmet gjorde att elevernas klimatprojektidéer fick ett större men ändå lokalt sammanhang “, säger  Maria Pettersson, Utbildningsansvarig Jordens Vänner.
Läs mer
Bli klimatinformatör
Boka klimatworkshop
Foto: Averater

Dela gärna vår kamp!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *