Kräv en Robin Hood skatt!

Kräv en Robin Hood skattFriends of the Earth tillsammans med Make Finance Work och många andra organisationer uppmanar nu G20 att anta en Robin Hood skatt på valutatransaktioner.

Robin Hood skatten är en liten skatt för banker, hedge fonder och andra finansielle institutioner som skulle generera miljarder för att tackla fattigdom och klimatförändringarna, här hemma och utomlands.
Skatten kan vara så låg som 0,005% – och i snitt t ex 0.05%. Men tillämpad på de miljarder dollar och euro som flyter runt i det globala finanssystemet varje dag, genom transaktioner som valutatransaktioner, derivater och aktiehandel, kan vi få ihop flera hundra miljarder euro per år.
Medan en internationell överenskommelse vore bäst, kan vi gå före här i Europa. På så sätt kan vi stoppa nedskärningar i offentlig sektor i Europa och hjälpa till i striden mot fattigdom och klimatförändringar.
‘Business as Usual’ är inget alternativ. Vi uppmanar G20 länderna att besluta att introducera en skatt på financiella transaktioner vid sitt nästa möte i Toronto, Kanada (26-27 juni 2010), och backa upp sina ord med handling.
Läs mer bakgrundsmaterial här:
www.makefinancework.org

2 reaktioner på ”Kräv en Robin Hood skatt!”

  1. Pingback: Zeitgeist: Moving Forward « mattiasnasman

  2. Pingback: ”Inför en Robin Hood-skatt!” | Röda Lidköping

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top