Landgrabbing och svenska pensionspengar 19/11

Lunchseminarium Tisdag 19:e november kl. 12.00-13.30 på Forum Syd, Katarinavägen 20, Stockholm, T-bana Slussen. I somras fick AP-fonderna Greenwash-priset för sin oförmåga att uppfylla de riktlinjer kring miljöhänsyn och etik de sagt sig följa, hur ser det ut nu? Jordens Vänner bjuder in till seminarium med vegetarisk lunchmacka, anmäl dig senast måndag 18/11.
 

I Indonesien breder storskaliga odlingar för till exempel palmoljeproduktion ut sig i rask takt. Skogar huggs ner och människor som protesterar mot utvecklingen möts ofta med våld. En av de största aktörerna i landet är palmoljejätten Wilmar International. Företaget har genom åren kritiserats för att bidra till skogsskövling. Wilmar rankades som världens sämsta bolag när det gäller miljö i en undersökning av de 500 största företagen i världen, gjord av Newsweek. I bolaget finns stora europeiska investeringar, bland annat genom de svenska AP-fonderna.
Internationell gäst:
Anton P. Widjaya från organisationen WALHI i Kalimantan, Indonesien. Organisationen WALHI/Friends of the Earth Indonesia är Indonesiens största och äldsta miljöorganisation och arbetar aktivt med natur och människors rättigheter. De arbetar dels med jordbrukskonflikter, ursprungsfolks rättigheter samt avskogning och andra miljöfrågor. Anton besöker Sverige som en del i en Europaturné för att diskutera landgrabbing, palmolja, Wilmar och kopplingar till Europa.
Faktablad om europeiska investeringar i Wilmar: http://www.foei.org/factsheet-wilmar
Vi bjuder på vegetarisk lunchmacka från kl. 11.45.
Seminariet hålls på svenska (med tolkning).
Anmälan senast 18 november kl. 15.00.
För frågor och anmälan, kontakta Sofie Persson, Jordens Vänner på 0727-23 80 42 eller sofie.persson@jordensvanner.se.

1 reaktion på ”Landgrabbing och svenska pensionspengar 19/11”

  1. Hej
    Tyvärr kan jag inte kommer på denna intressant möte, jag är upptagen i Uppsala. Men jag är mycket intresserad av ämnet och har själv koppling till Indonesien. Är det möjligt att få del av innehållet efter mötet? Hur länge ska Anton P. Widjaya vara i Stockholm, jag skulle vilja veta mera om hans organisation WALHI och dess arbete i Kalimantan……

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top