Ett stort uppköp av land i världens yngsta stat, Republiken Sydsudan, har hejdats efter folkliga protester. Det amerikanska företaget försökte kringgå lokalbefolkningen, som dock fick stöd av nytillsatte presidenten Salva Kiir.
Foto: Watersudan
Det Texasbaserade företaget “Nile trading and Development” var på väg att leasa 600.000 hektar mark (med option på ytterligare 400.000 hektar) i 49 år för den oanseliga summan 25.000 dollar, enligt en rapport från tankesmedjan Oakland Institute som bland annat bevakar så kallad landgrabbing. Avtalet skulle ge företaget obegränsad rätt att utvinna fyndigheter under kontraktets löptid.
Lokalbefolkningen, som bor i det aktuella området i Mukaya Payam, var inte tillfrågad, utan affären gjordes upp med tre lokala auktoriteter: en domare, en lokal ledare och en myndighetsperson. När lokalbefolkningen fick vetskap om affären protesterade de högljutt och vände sig i juli till regeringen. Sydsudans president Salva Kiir uttryckte sitt stöd för protesterna och affären stoppades i augusti.
– Det här är något så ovanligt som ett exempel på hur en lokalbefolkning, som av investerare ses närmast som illegala jordockupanter utan rättigheter, får gehör av de styrande. Det är en viktig uppvisning i demokrati som skett i Sydsudan, säger Anuradha Mittal från Oakland Institute.
Läs mer: media.oaklandinstitute.org/success-halting-largest-foreign-land-deal-south-sudan
foto: Water Sudan
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop