Pressmeddelande Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna och Klimataktion.
På lördag startar Välj Rättvisa Nu, en landsomfattande turné till 28 städer i Sverige. Syftet är att lyfta fram miljö- och rättvisefrågor inför EU-valet i maj och kommun- och riksdagsvalen i september. Bakom initiativet står ett tjugotal miljö- och solidaritetsorganisationer.
– Vi vill se politisk handling mot rasism, för minskade klyftor i Sverige och globalt, och en seriös klimatpolitik som tar krafttag mot utsläppen, säger Ellie Cijvat, ordförande i Jordens Vänner.
– Sverige måste säga nej till nya frihandelsavtal som urholkar demokrati och miljö i nord och Syd. Under turnén vill vi också lyfta fram motståndet mot kortsiktig gruvexploatering, säger Kim Moberger, vice ordförande i Latinamerikagrupperna.
Turnén startar parallellt i Malmö och Luleå och pågår fram till 18 maj då det hela avslutas med en manifestation i Stockholm.
– Det blir utfrågning av de politiska partierna en vecka innan EU-valet. Vi har förberett oss med en unik valkompass där alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har svarat på de frågor som rörelserna prioriterar, säger Torbjörn Vennström från Klimataktion som samordnar turnéfinalen i Stockholm.
– Under turnén blir det lokala debatter och manifestationer. Vi kommer bland annat att göra en rullande Instagram-aktion mot rasism och ett lapptäcke med budskap från Jokkmokk i norr till Malmö i söder, säger Olivia Arbouz, praktikant från Framtidsjorden som ska resa 200 mil i Välj Rättvisa Nu:s turnébuss.
Frågor kan riktas till:
Ellie Cijvat (Jordens Vänner): 0737-782 242
Kim Moberger (Latinamerikagrupperna): 0764-250 143
Torbjörn Vennström (Klimataktion): 0708-197 205
Mer information om turnén: http://www.globalrattvisa.nu/valj-rattvisa-nu/
Lokala kontaktpersoner: http://www.globalrattvisa.nu/kontakt/
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop