Livsmedelskedja fick GMO-fodret på fall

Sedan den 1 september i år lovar köttbranschen att allt svenskt fläskkött fötts upp på GMO-fritt foder. En kampanj från livsmedelskedjan City Gross satte stenen i rullning som gjorde att slakteribranschen återinförde förbudet. 
 
Svenska grisar får inte längre GMO-foder. Foto: Scan
Publicerad i Miljötidningen 4/2011

 
Fram till den 1 januari 2006 vägrade marknadsledande Scan att ta emot djur för slakt som uppfötts på GMO-foder. Därefter togs förbudet bort, motiverat av att det GMO-fria fodret är dyrare. Under de kommande fyra åren växte andelen svenska grisar som fick GMO-foder till mellan 20 och 25 procent av det totala antalet. Men nu ska det vara slut med det och från och med 1 september i år de svenska grisarna åter uppfödda helt på GMO-fritt foder.
Kampanjen fälldes
Det var Bergendahlsgruppen som äger City Gross-kedjan som fick GMO-fodret på fall. Under 2010 förde kedjan en kampanj med rubriken ”Välj GMO-fritt” och ”Garanterat GMO-fritt – Alltid på City Gross” för att marknadsföra att man bara sålde färskt svenskt griskött som inte fått GMO-foder. Livsmedelsverket anmälde kampanjen till Konsumentombudsmannen.
– Det är felaktigt att hävda att grisen är GMO-fri om det är så att det är fodret som inte innehåller GMO. Det går inte att spåra GMO i grisköttet, säger Zofia Kurowska på Livsmedelsverket.
Konsumentombudsmannen gick på Livsmedelsverkets linje och förbjöd i maj City Gross att beskriva köttet som ”GMO-fritt”. Men trots att kampanjen fälldes, kom den att bli framgångsrik.
– Vi fälldes för en detalj och vi kunde varit tydligare i hur vi utformade kampanjen. Poängen är att konsumentundersökningar visar att människor känner oro för GMO, då vill vi också att man ska ges möjligheten att välja bort GMO i livsmedelskedjan. Det viktiga är att nu finns det inga suggor som fötts upp på GMO-foder, säger Mikael Lagerwall, informationsansvarig på Bergendahlsgruppen till Miljötidningen.
De andra stora livsmedelskedjorna Ica, Coop och Axfood följde nämligen efter och när ingen kedja längre ville ha GMO-utfodrad gris valde marknadsledande Scan att återinföra förbudet vid sina slakterier.
”Vi är inte Greenpeace”
Bergendahlsgruppen har under året gått vidare och betalar nu svenska grisbönder en krona extra per kilo kött. Man har också tagit bort det importerade grisköttet även från frysdiskarna.
– Vi är ett familjeägt företag och har enklare att snabbt göra sådana här saker. För fyra år sedan slutade vi sälja Östersjölax för vi bedömde att den inte var hållbar. Men samtidigt ligger vi lite lågt. Vår verksamhet är att sälja varor, vi är inte ett politiskt parti eller Greenpeace.
För grisbönderna kommer förbudet mot GMO-fodret i ett känsligt läge. Efter dioxinskandalen i Tyskland vid årsskiftet stoppade flera länder importen av tyskt fläskkött, dock inte Sverige. Svenska köttdiskar svämmade då över av prisdumpat tyskt griskött. Under året har svenska grisbönder från norr till söder gått omkull.
– Det är katastrof för svenska grisbönder, men det beror främst på att vi äter så mycket importerat kött, säger Margareta Å. Andersson på LRF.
De få bönder som föder upp grisar ekologiskt har däremot inte känt av krisen. Bara 1 till 1,5 procent av de svenska grisarna föds upp ekologiskt.
 
GMO-foder även i Bregottfabriken
Svenska kor får inte GMO-foder, men det får däremot de danska. När den svenska mjölken är slut hämtar Arla mjölk från Finland och Danmark även till produkter som säljs i Sverige, uppger Anna Ovesdotter på Arlas informationsavdelning för nättidningen Food Monitor. Därmed kan mjölk från GMO-utfodrade djur användas i produkter som Bregott, mjölk och yoghurt. Ekologiska produkter får inte innehålla GMO.
Emil Schön
 

Miljötidningen på Twitter @Miljötidningen

2 reaktioner på ”Livsmedelskedja fick GMO-fodret på fall”

  1. Pingback: Sverige GMO-foder fritt « Hej då GMO!

  2. Pingback: Förbjudet att utlova GMO-fritt « Jordens Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top