Innan jag började läsa levde jag i någon slags illusion om att tiden vi har på oss att rädda planeten från totalhaveri är någorlunda utsträckt. Men kära vänner, Lynas med de kunnigaste forskarna i ryggen, visar att det faktiskt är bråttom, riktigt jäkla bråttom.
Recension: Sex grader, Mark Lynas, Ordfront Förlag, 2007
Enligt Lynas visar den samlade vetenskapen i ämnet att vi har åtta år på oss att minska utsläppen, det vill säga att de bör kulminera inom åtta år. Efter 2015 måste de sedan minskas med 90 %. Det är av yttersta vikt att den globala temperaturen inte får öka med mer än max två grader, menar Lynas.
Vid tre graders temperaturhöjning bryter Amazonas samman, torka och skogsbränder ödelägger området totalt. Dessutom finns det vid en tregraders höjning oerhört stora risker att den globala uppvärmningen börjar eskalera av sig själv. Mer växthusgaser frigörs då och orsakar än mer uppvärmning som i sin tur frigör ännu mer gas i en ond spiral som inte skulle gå att hejda.
Lynas ger även Friends of the Earth en liten känga. FoE kräver ju en CO2-stabilisering på 450 ppm, något Lynas menar är för ”snällt”. Vi måste våga vara mer politiskt orealistiska och radikala, menar Lynas och sträva efter en stabilisering på 400 ppm.
En 60-procentig nedskärning till 2030 och en 90-procentig till 2050 är det som krävs.
Det är skrämmande läsning som verkligen manar till handling. Dagens klimatpolitik är under all kritik och banar väg för en faktisk megakatastrof.
Allt i boken baseras på naturvetenskaplig forskning och Lynas har verkligen varit noggrann i sin research. Det jag saknar nu är en bok och en diskussion om det som inte finns inom naturvetenskapen; det sociala, det mellanmänskliga och psykologiska. Vad sker inom oss, hur mår vi i det här samhället, hur vill vi ordna det framtida hållbara samhället, vilka värden ska vara grunden?
Sanna Laukkanen
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop