Malala Yousafzai hyllar nobelpriskommitténs beslut att ge nobelpriset till OPCW

Den norska nobelpriskommittén har beslutat att organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) får årets fredspris ”för sina stora insatser för att få bort kemiska vapen”.
 
 
 
 

 
Organisationen slog den favorittippade aktivisten Malala Yousafzai. Sextonåriga Malala var nominerad till fredspriset för sitt arbete för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Nobelpriskommitténs beslut att ge OPCW priset framför Malala har mötts med protester, men också hyllningar.
Den grupp som förra året försökte mörda Malala Yousafzai har hyllat kommitténs beslut. De säger att det är mycket bra nyheter att kommittén inte har valt ”den omogna flickan Malala” till att ta emot Nobels berömde fredspris.
Gruppen försökte mörda Malala genom ett skott i huvudet då hon satt på en skolbuss nära hennes hemstad i Pakistan. Anledningen till mordförsöket var Malalas åsikter om allas rätt till utbildning.
Malala själv har före beslutet sagt att hon måste uträtta mer innan hon kan ta emot fredspriset, men att det är en ära att vara nominerad. På Malalafondens twitterkonto gratulerade hon OPCW till fredpriset och berömmer dem för deras arbete med mänskligheten.
Generaldirektören för OPCW, Ahmet Üzümcü, har på en presskonferans sagt att han ser fram emot att få ta emot priset och att det är en stor ära.
Nobelprisceremonin kommer att äga rum den tionde December.
 
Text: Madeleine Sturelind
Foto: Flickr – BBM Explorer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top