10 juni: Internationella gäster pratar storföretag och makt i Malmö

Den 10 juni bjuder Jordens Vänner Malmö tillsammans med NOAH (Friends of the Earth Danmark) och Friends of the Earth Europe in till en samtalskväll med fokus på storföretag och makt.

Plats: Rum Tea/Barbo i Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10B, 211 52 Malmö

Tid: 17:00 – 20:00

Eventet är gratis och öppet för allmänheten. Begränsat antal platser, så först till kvarn! Enklare tilltugg, kaffe och te ingår. Drop-in från 17:00, samtalen börjar 18:00.

Välkommen på en spännande kväll med samtal om storföretag, ursprungsbefolkningars rättigheter, palmolja och landgrabbing. På plats finns aktivister och experter från Friends of the Earth Liberia, Filippinerna och Uganda.

Pocholo Labog är advokat från Filippinerna och har under hela sin karriär kämpat för mänskliga- och ursprungsbefolkningars rättigheter. Från Fillipinerna kommer också Datu Dande Dinyan, stamhövding för stammen T’boli Manobo och ordförande i T’boli Manobo S’daf Claimants Organization (TAMASCO). TAMASCO har under många år kämpat mot storföretagens exploatering  och utnyttjande av ursprungsfolks mark och naturresurser.

James Otto är aktivist och ansvarig över programmet för mänskliga rättigheter vid Sustainable Development Institute (SDI), en del av Friends of the Earth i Liberia. Främst arbetar han för att avveckla landets palmoljeindustri. I dagsläget ägs 10 procent av Liberias landområden av plantageföretag, och ytterligare 17 procent av utländska investerare. Som aktivist har James Otto utmålats som terrorist, utsatts för hot och tvingats se vänner arresteras och dödas för i kampen mot storföretagen.

Joan Akiiza är juridiskt och politiskt ansvarig för Friends of the Earth Uganda/NAPE samt koordinator för the Green Livelihoods Alliance Programme i Kalangala och Buvuma. Programmet arbetar för att skydda det lokala ekosystemet och för att stärka lokalbefolkningens rättigheter. Hon har tidigare även arbetat som medlare i en process med Världsbanken gällande landgrabbing.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top