Många missar miljötänk på kontoret

Drar du ur laddaren när den inte används, skriver ut dubbelsidigt och stänger av datorn när du går hem för dagen? En ny undersökning visar att svenskarna inte är lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma.
 
Foto: Wikimedia commons
 

 
I Sverige jobbar en heltidsanställd ungefär 225 dagar på ett år. Totalt finns 2,1 miljoner kontorsanställda i landet. De kontorsanställdas åsikter i frågor som rör kontor och arbetsmiljö undersöks i Kontorsbarometern. I årets undersökning har 2025 svenskar varit med och svarat på frågor. Alla arbetar på kontor och är mellan 18 och 65 år. Resultatet visar att många slösar med energi på jobbet.
En av tre personer stänger inte av datorn när de lämnar kontoret för dagen. 44 procent drar inte ur laddare när de inte används. Samtidigt är de kontorsanställda mycket mer kritiska till kollegornas agerande för miljön än till sitt eget beteende. Många anser att kollegorna är sämre på att ta hänsyn till miljön än vad man själv är. Exempelvis anser hela 63 procent att kollegorna inte drar ur laddare som inte används.
Enligt undersökningen är de vanligaste miljöåtgärderna på svenska kontor att lämna papper i pappersåtervinningen, återvinna glas och tomburkar och att släcka lamporna när man lämnar arbetsplatsen. Energisparande åtgärder är de kontorsanställda inte lika bra på, däremot. Åtgärder som närvarostyrd belysning och ventilation, grön el och grön IT är enligt de tillfrågade sällan förekommande på våra kontor runt om i landet.
Samtidigt finns det ett stort intresse för att arbetsgivaren ska arbeta för en mer miljövänlig arbetsplats och genomföra åtgärder för att kontoret ska förbruka mindre energi. Tre av fyra tycker att det är viktigt att arbetsgivaren genomför åtgärder för att kontoret ska bli mer miljövänligt.
Text: Mikaela Nordin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top