
I det nuvarande systemet är mat en handelsvara som skeppas dit den ger mest vinst. Makten hamnar hos ett fåtal storföretag som får kontroll över hela livsmedelskedjan. Traditionell, småskalig matproduktion förstörs och ersätts med storskaligt jordbruk som har skapats av transnationella företag med främsta syfte att tjäna pengar, inte att mätta magar.
Dagens globala jordbrukspolitik leder till biologisk utarmning, till att småskaliga bönder runt om i världen konkurreras ut, och hotar dessutom vår livsmedelssäkerhet. Vi ser samtidigt en fortsatt industriell hantering av köttdjur som både är grym och bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser.
Genom politisk påverkan, gräsrotsaktivism och samarbete lokalt, nationellt och internationellt arbetar vi för ett nytt matsystem baserat på principen om matsuveränitet. En av våra viktigaste metoder för att åstadkomma hållbar förändring är att koppla samman lokala och internationella gräsrotsrörelser, lokalsamhällen, ursprungsfolk och bonderörelser. Genom att arbeta tillsammans kan vi inspirera, stärka och komplettera varandra till att skapa de lösningar som krävs för att leva hållbart på jorden.
Osäker situation för jordbrukare världen över
Våra partners vittnar om hur mark som tidigare tillhört småbrukare blir till storskaliga sockerplantage i Guatemala, risodlingar i Mocambique, guldgruvor i Ecuador och grässlätter för köttproduktion i Amazonas. Denna trend hotar både mänskliga rättigheter för småbrukare och ursprungsfolk, klimatet och de lokala ekosystemen.
Även i Sverige är situationen osäker. I början av 1990-talet kom 90 procent av den mat vi åt från svenska bönder. Idag är siffran för Sveriges självförsörjning nere på 50 procent. Utöver det är det svenska jordbruket beroende av import av bland annat foder och bränsle vilket gör att den verkliga självförsörjningen uppskattas vara så låg som 25 procent. Om Sveriges gränser stängde idag skulle maten ta slut på tre dagar – en vecka om det fortfarande fanns tillgång till bränsle. Jordens Vänner menar att Sverige, liksom andra länder, bör bli självförsörjande i högre grad. Genom ökad matsuveränitet ökar vi både vår egen matsäkerhet och frigör jordbruksmark i andra länder.
Matsuveränitet
Matsuveränitet är en princip som hävdar människors och samhällens rätt och förmåga att bestämma över sin egen matproduktion och matkonsumtion. Alla ska ha tillgång till näringsrik, kulturellt anpassad, hållbart och lokalt producerad mat. Makten över maten ska finnas hos producenter och konsumenter, inte hos storföretag.
Läs mer
- Det internationella småbrukarnätverket Via Campesina
- Ur Miljötidningen: Lokal rättvisa och hållbara jordbruk i Guatemala
Från Friends of the Earth:
Jordens Vänner är den svenska grenen av det internationella nätverket Friends of the Earth – världens största gräsrotsorganisation för miljö och solidaritet.
- Om matsuveränitet
- Karta över agroekologiska lösningar
- Rapport: Double Jeopardy- The rising threat to food sovereignty and agroecology from false climate solutions
- Rapport: Dismantling patriarchy while building food soverignity