Mer nötboskap ska rädda klimatet

Forskaren Allan Savory säger att vi måste öka antalet nötkreatur för att rädda klimatet. Den 14 november besöker Allan Savory SLU i Uppsala för att delta på en konferens om en metod, ”Holistic Management”, som fokuserar på samspelet mellan människan och naturen.
 
 
 

 
Allan Savory säger att världen måste öka antalet boskapsdjur för att bromsa uppvärmningen och stoppa klimatförändringarna. Han menar att det inte är boskapsdjuren som är orsaken till förändringarna utan istället det system som används vid köttproduktion.
Enligt Allan Savory ska stora flockar med kreatur som betar på stora grässlätter hjälpa till att binda tillbaka kol i marken och minska spridningen av öknar. I metoden Holistic Management ska dagens boskapsskötsel likna det sätt de förhistoriska hjordarna av djur levde på. Trampandet från deras hovar ska öka jordens förmåga att binda vatten och gödsel skulle ge en bördig jord.
Vid ett försök med Hollistic Management som gjordes 1969-1975 i Zimbabwe (Rhodesia) blev metoden inte lyckad. De nötkreatur som betade enligt metoden behövde dyrt tillskottsfoder, minskade i vikt och blev stressade och trötta.
I undersökningar från tretton nordamerikanska områden och Afrika fanns det lite underlag för att metoden skulle hjälpa klimatet. Flera forskare rasar mot Allan Savorys metod och säger att det inte finns några som helst bevis på att det skulle fungera.
Allan Savory själv säger att metoden hade ”gett mer hopp till vår planet, för era barn, och deras barn, och för hela mänskligheten”.
 
Text och foto: Madeleine Sturelind

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top