EU satsar miljarder och åter miljarder euro i miljömässigt högst tvivelaktiga projekt i central- och östeuropa. Det visar en ny rapport som tagits fram av Friends of the Earth Europe och CEE Bankwatch.
I rapporten listas 33 projekt på sammanlagt sexton miljarder euro som kommer att få stöd eller planeras att få stöd i framtiden av EU-medel, enligt senaste budgeten. Det handlar om alltifrån motorvägar genom naturskyddade områden till flygplatser och avfallsförbränningsanläggningar.
De berörda länderna är Bulgarien, Makedonien, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Polen och Estland.
Enligt rapportförfattarna komer projekten att leda till föroreningar, minskad biologisk mångfald, tvångsförflyttningar och risk för översvämningar.
– Kartan visar att de tveksamma projekten inte bara handlar om ett eller annat undantag. Europa har inte råd att begå såna här misstag, säger Markus Trilling, som koordinerat rapporten för de båda organisationerna.
Enligt rapporten har redan sex och en halv miljard satsas på de destruktiva projekten. Fem miljarder har öronmärkts och fem miljarder är under planeringsstadiet.
Rapportförfattarna föreslår att EU:s regionfonder i stället används konstruktivt i ekologiskt hållbara projekt.
Läs rapporten själv:
http://bankwatch.org/billions/
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop