Miljöaktivister mördades i mars

Tidigare i mars mördades miljöaktivisterna Berta Cáceres och Nelson Garcia i Honduras och förra veckan mördades den sydafrikanska aktivisten Sikhosiphi Bazooka Rhadebe. Gemensamt hade de att de kämpade mot transnationella företags exploatering av land som urfolk har rätt till.

Den sydafrikanska aktivisten Sikhosiphi Bazooka Rhadebe mördades i sitt hem i Mbizana tisdagen den 22 mars. Han var ordförande för Amadiba Crisis Committe och protesterade mot gruvprojektet i Xolobeni. GroundWork, som Friends of the Earths organisation i Sydafrika heter, skriver i ett pressmeddelande att det här är en del i det upptrappade våldet mot lokalsamhället Amadiba som bara hävdar sin demokratiska rätt till mark och använder sin yttrandefrihet till aktivism. I pressmeddelandet citeras ett uttalande från Amadiba Crisis Committee som skriver att Rhadebes mördare sagt att de var poliser och avrättade honom med åtta skott i huvudet inför hans familj. ”Efter ett år av hot och attacker väntade vi bara på att något som detta skulle hända […] men vi kommer inte låta det skrämma oss” skriver Amadiba Crisis Committee.

I Honduras har fyra aktivister under kort tid skjutits varav två har avlidit. Berta Cáceres var ledare för COPINH, Consejo Indignera de Organizaciones Populares de Honduras, som kämpar för lencafolkets rätt till land. Berta Cáceres mördades den 3 mars 2016, och med henne fanns Gustavo Castro Soto från Friends of the Earth Mexico. Han överlevde men tillåts ännu inte lämna landet av regeringen i Honduras. Ungefär två veckor efter mordet på Berta Cáceres mördades en annan högt uppsatt person inom COPINH, Nelson Garcia. Honduras är rankat som världens farligaste land för miljöaktivister. Skriv under namninsamlingen för att stoppa våldet i Honduras här.

Scroll to Top