Miljöhjälte i Ensamheten

I förskolan drev hon egen tidning där hon skrev om miljöfrågor. Nu är Heidi Andersson programledare för Svt:s barnprogram Miljöhjältarna. Och 8 mars varje år, på Internationella kvinnodagen, är hon med och arrangerar World Challenge, världens största armbrytartävling för kvinnor.

De senaste månaderna har varit hektiska för Heidi Andersson, med medverkan i Fångarna på Fortet, Sommarpratarna och armbrytnings-VM i Brasilien, där hon knep två brons. Och snart är det dags för ännu en säsong av Miljöhjältarna.
Dessutom har hon de senaste fyra åren varit med och arrangerat World Challenge, världens största armbrytartävling för kvinnor.
Planeringen för Worldchallenge började redan när hon var elva år, och precis börjat med armbrytning.
– Jag drömde om en tävling för världens bästa armbryterskor. Det fanns få bra tävlingar just för kvinnor.  Den 8 mars (Internationella kvinnodagen) passade väldigt bra eftersom det är glest med bra tävlingar i mars och den 8 mars är helgdag ibland annat Ryssland vilket gör det smidigt för världens bästa ryskor att vara på plats. Men World Challenge är så mycket mer än bara en armbrytartävling – det är en manifestation mot maktmissbruk och förtryck. Armbrytning är en sport som har alla förutsättningar i världen att utvecklas hur mycket som helst. Vi jobbar för att det i framtiden kommer att bli en OS-gren.
Mycket fokus på männen
Heidi Andersson har tidigare beskrivit World Challenge som en kamp för jämställdheten. Men just armbrytning är en sport hon tycker tillhör en av de mest jämställda.
– Idrottsvärlden i stort är väldigt mansdominerad. Det är få sporter som är så jämställda som armbrytning. Den kan utövas överallt av vem som helst, för utrustningen bär du alltid med dig. Funktionshindrade kan delta i ordinarie klasser så länge de har en fungerande arm.
Men det finns vissa aspekter som hon tycker kan förbättras.
– Det fokuseras ju väldigt mycket på männen. Första dagen under VM i Brasilien hade de placerat kvinnornas armbrytarbord längst bak på scenen, så att de knappt syntes. Det var ju många svenskar som var där för att se svenska armbryterskor och framförde tydligt önskemål om förändring, så inför nästa dag hade de ändrat det.
Hittills har World Challenge arrangerats fyra gånger. Parallellt har Heidi Andersson jobbat som programledare för Miljöhjältarna.  Fyra säsonger har sänts, och snart är det dags för en femte.
Miljöintresset startade tidigt
Miljöfrågor är något som alltid legat henne varmt om hjärtat. Det är något hon fått med sig från släkten i Ensamheten. De drev aktioner mot kärnbränsleförvaring i Storuman och var starka motståndare och aktivister mot hormoslyrbesprutningen. Som 11-åring hade hon två drömmar, att bli armbrytarproffs och Greenpeaceaktivist.
– Jag var otroligt politisk redan som 5-åring och drev en tidning i förskolan där jag skrev om miljöfrågor. Jag har haft bra förebilder hemma i Ensamheten, viktigast var min farfar Tore. Han pratade mycket om allas vår del i världen och våra möjligheter och ansvar att påverka den. Farfar var en flitig debattör i lokala medier. Vi diskuterade ofta hur man kan bygga hus och driva skogsfastighet på ett hållbart sätt.
I Miljöhjältarna får barn i mellanstadiet olika uppdrag, som går ut på att de ska anpassa deras vardag för att minska belastningen på miljön. Det kan till exempel vara att sy om gamla kläder istället för att köpa nya, att göra eget, ekologiskt smink. Att jobba med just barn tycker Heidi Andersson är extra roligt.
– Barn ska kunna känna att de kan förändra världen.  Att man kan påverka genom att göra aktiva val. Men det räcker inte bara med att bara göra en miljöhjälteinsats. Nej, Miljöhjälte är ingenting man blir en gång och sen är resten av livet – det är någonting man får jobba med livet ut.  De senaste säsongerna har tittarna även haft möjlighet att göra liknande uppdrag via svt:s webb som görs i programmet.
”Sverige har en tam skogspolitik”
Ensamheten, där Heidi är uppvuxen, är en skogs- och jordbruksfastighet som ägs av 16 personer som alla är släkt med varandra på något sätt. Heidi Andersson och hennes man Björn Ferry köpte en skogsfastighet tillsammans för tre år sedan på 260 hektar. Hon tycker själv att de tillsammans utgör den perfekta kombinationen, där Björn står för de ekonomiska frågorna och Heidi för de moraliska. Skogsfrågor är något som diskuteras flitigt därhemma.
– Jag tycker att Sverige har en väldigt tam skogspolitik. Det borde bli hårdare påföljder om man bryter mot reglerna. Framförallt borde statens Svea skog alltid föregå med godast tänkbara exempel. Man ska inte avverka mer än det som växer, och det borde finnas en lag på att man ska röja. Många ger sig direkt på slutavverkning, utan att röja.
Heidi andersson är med och påverkar vilka miljöfrågor som ska tas upp i programmet. Något hon gärna skulle vilja prata om i något avsnitt är olja.
– Oljan håller på att ta slut. Det är fakta. Världen behöver ställa om. Hela vår värld är uppbyggd av olja, soffan jag sitter i nu har ju till exempel transporterats och tillverkningen av den har garanterat krävt en massa olja.  Jag har lobbat för att ta upp frågan i Miljöhjältarna, men de tror att den är för komplicerad. Det är också något jag älskar när det handlar om att jobba med barn, att man ska försöka förklara stora saker på ett konkret och enkelt sätt.
Ida Jonsson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top