Miljöpartiets partistyrelse vann Svenska Greenwashpriset 2016

Under eftermiddagen avslöjade Jordens Vänner vem som röstats fram till årets miljöförvillare 2016. I konkurrens med Ekobyggmässan, Stockholmshem och Volkswagen Sverige korades Miljöpartiets partistyrelse till vinnare av Sveriges minst attraktiva miljöpris. På plats och tog emot utmärkelsen var Marléne Tamlin, vice sammankallande i partistyrelsen.
Nomineringen, som offentliggjordes i mars i år, lyder:
Inför riksdagsvalet 2014 lovade Miljöpartiet att verka för att Vattenfalls kolkraftsverksamhet skulle avvecklas. Detta vallöfte sveks när Miljöpartiet som en del av regeringen valde att försöka sälja kolkraften istället för att avveckla den. Utöver det var den miljöpartistiska delen av regeringen huvudansvarig för Sveriges undfallande roll under FN:s klimattoppmöte COP21 i Paris i december 2015. Ansvariga i partistyrelsen har också hyllat Parisavtalet, som helt saknar konkreta beslut och bindande formuleringar för hur klimatet ska räddas.
Sedan motiveringen formulerades i mars i år, har Miljöpartiet fortsatt avvecklingen av sina ideal för miljö och mänskliga rättigheter. Senast i raden av skandaler är att partiet som en del av regeringen godkänt försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland.
– Presskonferensen på lördagsförmiddagen stärker om möjligt nomineringen ännu mer, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner i Sverige. I mars fanns det fortfarande en möjlighet för Miljöpartiet att visa integritet. Då hade vi kanske fått revidera nomineringen till Greenwashpriset. Men tyvärr blev vi aldrig tvungna till det och det är tragiskt.
I traditionell ordning var årets kandidater välkomna upp på scenen, där möjligheten att ge sin version också fanns. Förutom Miljöpartiets Marléne Tamlin, passade även Volkswagen Sveriges kommunikationschef Marcus Thomasfolk på att uttala sig om Volkswagens dieselskandal.
Intresset för Svenska Greenwashpriset har i år varit större än någonsin tidigare. Både medierapporteringen och de 8750 rösterna talar sitt tydliga språk.
– Syftet med Greenwashpriset är att hjälpa till att hålla miljökommunikation och miljödebatt rena från vilseledande budskap, säger Pelle Hällje, kommunikationschef på Jordens Vänner. Oavsett vem som får priset så vinner miljö, demokrati och konsumenter alltid på att medvetenheten kring sådana här frågor ökar.
Det går dock inte att låta bli att se utmärkelsen i ett sammanhang där Miljöpartiet varit föremål för ett antal kontroverser på senare tid.
– Känslorna inför det här från Jordens Vänners håll är delade, säger Andrea Söderblom-Tay. Vi tycker generellt att Socialdemokraterna kommer undan alldeles för lätt jämfört med Miljöpartiet när det gäller alla de här horribla besluten som fattats på sistone. Men samtidigt handlar Greenwashpriset om oärlig miljökommunikation och inget annat, och om vi ser på hela resan från kolbiten i valrörelsen till läget nu så är det ju något slags rekord.
Om Svenska Greenwashpriset
Svenska Greenwashpriset, Sveriges MINST attraktiva miljöpris, delas ut årligen av Jordens Vänner med stöd av Konsumentverket. Syftet är att uppmärksamma oärliga miljöbudskap, så kallad greenwash (grönmålning). Jordens Vänner arbetar för att lyfta frågan om greenwash för att ihålig miljökommunikation inte ska urlaka miljöfrågor i näringsliv och politik, och för att miljögärningar inom vissa områden inte ska användas som distraktion för att föra uppmärksamhet från andra, icke hållbara, miljö- eller sociala frågor.
Finalister i Svenska Greenwashpriset 2016 var Ekobyggmässan, Miljöpartiets partistyrelse, Stockholmshem samt Volkswagen Sverige.
Om Jordens Vänner
Jordens Vänner är den svenska grenen av Friends of the Earth International – världens största gräsrotsrörelse för miljö- och solidaritetsfrågor, med över två miljoner medlemmar och 5 000 aktivistgrupper i mer än 75 länder.
Kontakt
Pelle Hällje, kommunikationsansvarig: 0763-91 55 12
greenwashpriset@jordensvanner.se

Scroll to Top