Miljötidningen 4/2012 är ute!

Intro: Miljötidningen i rörelse

Som du säkert vet ges Miljötidningen ut av Jordens Vänner, en folkrörelse vars grundfilosofi är att miljö och solidaritet hänger ihop. Den kopplingen brukar lyftas ganska ofta både i Miljötidningen och på andra ställen men vad som inte nämns lika ofta är själva folkrörelsen.
Men just rörelsebiten är ju så viktig, en folkrörelse rör sig, ofta framåt och utåt, ibland åt sidan, då och då bakåt, men den kan inte och ska inte vara still. Precis som människorna i rörelsen, ibland är de mycket engagerade, ibland mindre, vissa kommer från svenska byar, andra från städer utomlands, några har ett förflutet i miljörörelsen, en del har arbetat professionellt med miljöfrågor och ett par är helt nya. Då och då lämnar några rörelsen och andra går med. I en rörelse uppstår nya möten, nya frågor och förändringar. En folkrörelse är aldrig statisk, den omformas efter människorna i den.
Publicerad i Miljötidningen 4/2012

Nu har snart ett år gått sedan arbetet med att förnya Miljötidningen började i november 2011. Startskottet var ett välbesökt öppet hus med Miljötidningstema på kansliet i Göteborg, fortsatte med en enkät via medlemsmejl, hemsidan och Facebook. Vi fick in närmare 100 svar som redaktionsgruppens arbete utgått ifrån.  På önskelistans topp låg större brödtext, ljusare bildspråk, mer lättillgänglig layout och tydligare koppling till Jordens Vänners arbete.  Resultatet har du nu i handen, hör gärna av dig till oss och berätta vad du tycker! Kontaktuppgifter hittar du i redaktionsrutan på denna sida.
Temat i detta nummer är jämställdhet, vi blickar inåt och utåt i Jordens Vänner, vi träffar armbryterskan som blev barnens miljöhjälte och uppmärksammar konflikten mellan den nystartade kvinnorörelsen och traditionell kultur i Amazonas.
Även personalen på Miljötidningen har rört på sig sen senaste numret, redigerare Per Friberg har slutat, redaktör Emil Schön har gått på föräldraledighet, jag har tagit över som vikarierande redaktör och redaktionen har förstärkts med vår journalistpraktikant Ida Jonsson. Väl mött i rörelsen!
Eva Lindholm
 

1 reaktion på ”Miljötidningen 4/2012 är ute!”

 1. Mycket tilltalande ljus öppen layout! Materialet, som alltid är bra, kommer mer till sin rätt. Grattis!
  Jämställda samhällen är bra. Artikeln om trafikplaneringen var intressant, vi har en bildelningsförening i Västerås (+ övriga Sverige!) sedan 32 år och kanhända det är vägen till en annan trafik, hälften av våra 92 medlemnmar är män, likaså har vi 4 kvinnor bland de ca 10 bilägare som lånar ut sina bilar. Man kan bo varsomhelst i Sverige och vara med i SAMBIL, sedan i fjol även i Göteborg, se http://www.sambil.se. Bilismens frihet är inte att äga bil, det är att ha tillgång till bil! De som sålt sin bill och börjar låna bil minskar sina mil drastiskt mot när de ägde bilen, minst 2/3! När man ska betala sina mil med självkostnadspriset, inte bara bensinen, får andra alternativ bättre konkurrens-situation.
  F ö sänder PLUS den 25/10 ett program, om hur en ensamstående med barn kan minska sina utgifter, där jag är med som representant för SAMBIL!
  Kanske något att skriva om?
  mvh
  Sven G Sjöberg, ordf,
  även medlem i mjvtrafik-gruppen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top