Monsanto kan få matens nobelpris – trots stora protester

Monsanto blir vinnare av the World Food Prize, även kallat för nobelpriset för mat och jordbruk. Detta har skapat stora protester hos de som anser att Monsanto inte borde få priset. Protesterna säger att Monsantos metoder skapar monopol på mat och driver jordbrukare i konkurs. Den 16 oktober kommer Monsanto att få ta emot pris för sina genmanipulerade grödor.
 

 
Monsanto grundades 1901 och har sedan dess skapat många utav de kemiska medel och produkter som har förändrat jordbruket och miljön. Företaget skapade bland annat det kemiska medlet PCB, en av världens farligaste produkter, som tidigare användes som mjukgörare och flamskyddsmedel.
PCB förbjöds under sjuttiotalet då det visade sig att medlet inte bara orsakade stora fysiska och psykiska problem hos de som kom i kontakt med det. Giftet överfördes också från mamma till barn. Företaget har även skapat DDT, ett insektbekämpningsmedel, som även det förbjöds på sjuttiotalet. Både PCB och DDT har en mycket lång nedbrytningstid och orsakar fortfarande problem hos djur och människor.
Agent Orange, ett avlövningsmedel, som användes under Vietnamkriget för att döda växter och på så sätt kunna se gerillor och soldater i regnskogen skapades av Monsanto. Medlet har orsakat missbildningar hos en halv miljon barn och resulterat i 400 000 dödsfall i Vietnam.
På livsmedelsfronten har Monsanto bland annat skapat sötningsmedlet aspartam som visat sig kunna leda till cancer. De har också gjort ett hormonpreparat som får kor att mjölka upp till 25 procent mer. Detta leder till mycket smärta hos korna då deras juver blir inflammerade av den stora mängden mjölk. Inflammationerna har gjort att var kommit ut i mjölken. För att hindra detta har användningen av antibiotika och antiinflammatoriska medel ökat. Mjölken har kopplats till fall av cancer hos människor.
Priset Monsanto ska få är för deras genmanipulerade grödor. De är världsledande på genmanipulerad mat och har även skapat patent på sina frön. Deras patent  har skapat stora protester då det anses att patenten skapar monopol på mat och tvingar bönder till att gå i konkurs.
Grundaren av Syngenta, som genom hot med stämning tvingar Europa att fortsätta sälja bidödande bekämpningsmedel, kommer att få dela priset med Monsanto från the World Food Prize Foundation. Sum of Us uppmanar alla till att skriva under en protest mot detta på deras hemsida.
 
Fredagen den 11 oktober kommer Jordens Vänner att delta på Kulturnatta i Göteborg. Under kvällen kommer Jordens Vänner att uppmärksamma och hylla våra fröer, groddar och lökar samt slå ett slag för det fria fröet.
Jordens Vänner kommer att tillsammans med andra miljö- och omställningsorgansiationer vara på plats med fröer, odlingstips och annat smått och gott utanför Viktoriahuset (Hagabion).
För att evenemanget ska bli riktigt lyckat behöver vi din hjälp. Kan du vara med och hjälpa till några timmar mellan ca 17.30 – 22.00 på fredag den 11 oktober? Hör då av dig till Sofia Hedström, sofia.hedstrom@jordensvanner.se, så fort som möjligt. Välkommen!
 
Text och foto: Madeleine Sturelind

1 reaktion på ”Monsanto kan få matens nobelpris – trots stora protester”

  1. Pingback: Ekoinfo! GMO och Monsanto | 365 eko

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top