Mordvågen fortsätter i Amazonas

Sedan i maj har sex folkrörelseaktivister skjutits ihjäl i den brasilianska Amazonasdelstaten Pará, rapporterar den kyrkliga organisationen Comissão Pastoral da Terra (CPT). Senast mördades Aldemar Oliveira Barbosa, ledare för en lokal markockupation. Barbosa sköts när han cyklade i staden Marabá i augusti.

Som så många gånger förut färdades mördarna på motorcykel. Flera av de mördade har försökt göra myndigheterna uppmärksamma på illegala avverkningar. CPT konstaterar att ingen förövare för något av de sex morden gripits och när det gäller mord på landsbygden tycks polisen i Pará ”mer intresserad av att granska offren än att hitta de ansvariga”
Bakgrunden till att terrorn ökat är de megaprojekt den brasilianska regeringen påbörjat och som har skruvat upp exploateringtakten i Amazonasområdet. Föreslagna ändringar i skogslagen (Codigo Florestal), innebär inte bara större avverkning, utan även amnesti för tidigare begångna miljöbrott. En ny kraftfull våg av ockupationer och illegal avverkning väntar. De människor som står i vägen lever farligt. En av dem som lever med dödshot är Almir suruí, ledare för paiter-suruífolket i Rondônia, som under många år fått stöd av Jordens Vänners samarbetsorganisation i Amazonas Kanindé.
Emil Schön
CPT är en kristen ekumenisk organisation som bevakar markkonflikter och brott mot de mänskliga rättigheterna i Brasilien.
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top