Närproducerat är inte alltid miljövänligt

Närproducerat är inte alltid miljövänligt. Bäst är att välja både ekologiskt och närproducerat, men när ett val måste göras mellan de två är ekologiskt nästan alltid bäst, även om transporten har varit lång.
 
 
 

 
Trots att den ekologiska tomaten är odlad i Spanien är den ett miljövänligare val än den tomat som är odlad i ett svenskt växthus. När det kommer till total miljöpåverkan är det bättre att köpa ekologiskt som kommer långt bortifrån än något som är närproducerat och inte ekologiskt.
Ett problem med de närproducerade varorna är att det är ett stort begrepp. Varor märkta med ”Närproducerat” kan i princip vara odlade vart som helst. Det inte finns några exakta avstånd på hur långt en vara kan transporteras och fortfarande kallas närproducerad.
Forskare vid KTH har även upptäckt att närproducerade varor oftare skickas med ineffektivare fordon. Dessa fordon avger lika höga utsläpp totalt som de långväga transporterna. Även kundens transport till och från affären kan ha en större miljöpåverkan än själva varutransporten.
För nötkött är ekologiskt alltid bäst då transporten bara står för två procent av de totala utsläppen. Även närproducerat kött kan vara stora utsläppsbovar då köttet får kallas för närproducerat även om djuret har ätit sojafoder från andra sidan jorden.
Det bästa sättet att minska sin klimatpåverkan är att undersöka hur varan är producerad och välja ekologiskt och närproducerat när det är möjligt. Dessutom är det bra att tänka på den egna transporten till och från affären. Störst miljövinst gör den som väljer att äta mindre kött då kött har mer än dubbelt så stor klimatpåverkan som grönsaker och frukt.
 
Text: Madeleine Sturelind
Foto: flickr – Son of Groucho

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top