”Niklas Nordström kan inte flyga under vår radar”

Svenska Folket tilldelade Svenskt Flyg årets greenwashpris.

Svenskt Flygs ordförande var inte på plats att ta emot priset så vi använder en pressbild.
Med 40 procent av rösterna har svenska folket utsett Svenskt Flyg till årets grönmålare. Det föga åtråvärda greenwashpriset delades traditionsenligt ut under ett seminarium i Almedalen idag.
Utsläppen från svenskars flygande har ökat sedan 1990 både för inrikes och utrikes resor. Ändå försöker Svenskt Flyg framställa det som att utsläppen har minskat genom att räkna per passagerarkilometer. Alla effektiviseringar har ätits upp av ökat resande
– Att framställa ökad miljöbelastning som en framgång för miljön är en typisk grönmålning och därför tar Svenskt Flyg och deras ordförande Niklas Nordström hem årets greenwashpris, säger en av Jordens Vänners två ordförande Andrea Söderblom-Tay.
– Övriga slutfinalister var TUI (11%), GO4LNG (32%) och HagaInitiativet (17%) som också är grönmålare av rang men nu har folket sagt sitt, fortsätter Andrea Söderblom-Tay.
I debatten om flygskatt har Niklas Nordström förfäktat idén om biobränslen som en lösning på flygets utsläpp. Så sent som igår kom en rapport från Greenpeace och KTH som visar att en satsning på biobränslen för flyg bara kompenserar för den prognostiserade ökningen fram till 2030. Klimatbelastningen från svenska flygresor kommer att vara lika stort 2030 som 2017 trots biobränslen.
– Som den svenska grenen av världens största gräsrotsrörelse för miljö och solidaritet har vi ögonen på våra makthavare. Niklas Nordström kan inte flyga under vår radar genom att sprida dimridåer, avslutar Andrea Söderblom-Tay.
Dagen efter fick Andrea äntligen tag på Niklas Nordström:

Mer om alla nominerade här.
Greenwashpriset i media: Aktuell Hållbarhet, Effekt.

Dela gärna vår kamp!
Scroll to Top